Cândva, în studenție, mă apucasem și eu de fumat. În fine, fumat cred că este mult spus, de fapt pufăiam țigările, dar știți cum e, se întâmplă nu din nu știu ce nevoie interioară, ci din necesitatea de a fi în rând cu lumea. Cu lumea grupului meu de noi prietene, a colegelor din camera de cămin, care, în mod curios, mai toate fumau. Cu toate astea pentru mine fumatul a rămas la stadiul de socializare, de activitate ocazională, și de vreo 20 și ceva de ani, de prin 2001, ani nici atât nu-l mai practic. Dar pe parcursul timpului am cunoscut persoane care fumau pe bune, câte un pachet sau chiar două pe zi, mahorcă din aceea fără filtru, care scotea un fum irespirabil de către cei din jur, dar care pentru acel fumător era indispensabil, pentru că fumatul devenise o dependență. Pentru a-i proteja pe ei și pe cei din jurul lor s-au inventat așa numitele tigari electronice.
Poate că pentru un fumător obișnuit cu una și aceeași marcă de țigări este greu să facă o schimbare majoră precum aceea de trecere la țigările electronice. Greu, dar nu imposibil. Mulți, dacă nu chiar foarte mulți dintre cei care folosesc țigările electronice sunt fumători de "categorie grea", din aceia care ard cel puțin un pachet de țigări pe zi. Dar dacă vrei o alternativă, dacă vrei să faci o economie și mai ales dacă ții la sănătatea ta și a celor dragi, țigările electronice sunt răspunsul și alegerea care trebuie făcută.
În primul rând țigara electronică nu scoate fum, fumul acela cu sutele sau miile lui de substanțe nocive pentru colegii sau familia care trebuie să ne suporte. Părul tău n-o să mai aibă mirosul iute specific fumului de țigară, hainele tale o să emane esențele balsamului de rufe fără amprenta aceea inconfundabil de neplăcută de fum stătut, iar iubitul tău nefumător n-o să mai aibă impresia că sărută o scrumieră plină de mucuri stinse, oricât de atentă ai fi cu igiena ta bucală. Nu. Țigara electronică scoate vapori, care nu au miros și nu sunt nocivi.
Apoi țigara electronică nu conține lista aceea lungă de substanțe cancerigene, sau cauzatoare de boli de inimă, de ficat, de stomac, de plămâni. Conține doar nicotina, fără de care tu, cel dependent de fumat, nu poți să trăiești liniștit. Și încă vreo maxim douăzeci de substanțe aromatizate, pe care oricum le ingurgităm și noi, ceilalți, din dulciuri sau le absoarbe pielea din cosmeticele folosite.
Dinții tăi nu vor mai fi colorați în galben tabac, pielea degetelor cu care ții țigara nu va mai fi afumată constant iar tenul nu se va mai deprecia zi de zi ajungând, după niște ani de fumat, să arate precum o foiță de țigară subțire și pergamentoasă, plin de pete și puncte maronii. Ca să nu mai vorbesc despre vocea ta, care numai de la fumatul clasic poate deveni dogită, răgușită și până la urmă diminuată din cauza fumului care se depune mereu pe corzile vocale împiedicându-le să mai funcționeze normal.
Pur și simplu țigările electronice nu au aceste minusuri. N-or fi nici ele perfecte, dar de departe nu se poate compara pericolul fumatului clasic cu dezavantajele țigărilor electronice. Dacă ar fi să reiau din nou fumatul, n-aș mai cumpăra țigări clasice, ci electronice, pentru că mi se pare alegerea cea mai bună, dacă nu poți renunța de tot la fumat.
Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.