Poate că la noi în țară încălzirea electrică prin pardoseală este mai puțin cunoscută, însă am aflat că această soluție nu este deloc modernă, dimpotrivă, exista și acum cca o sută de ani în varianta de azi, iar într-o variantă primitivă, spun unii, se pare că era folosită și acum peste 2000 de ani în Egipt și în China antică, sistemele din vechime constând într-un fel de tubulatură specială prin care treceau gazele fierbinți emanate de la o sursă.
Mărturisesc că nu am un asemenea sistem de încălzire în apartament, din motive obiective (personal mi-ar fi dificil acum să scot parchetul și să refac circuitul centralei pe sub pardoseală), dar cunosc persoane care au avut banii și energia necesară ca să facă asta, plus că am stat într-o locuință încălzită astfel aproximativ 2 săptămâni acum niște ani, într-o vacanță. Deși atunci multe lucruri nu le știam despre sistemele electrice de încălzire prin pardoseală, am rămas uimită cât de confortabil m-am simțit acolo și cât de plăcut este să simți căldură sub tălpi când te deplasezi prin cameră.
Dar acum hai să vedem
Cum funcționează încălzirea prin pardoseală?
Acesta este un sistem care utilizează cabluri ca generatori de căldură, cu un sistem de circuit de apă la o temperatură relativ joasă, care funcționează la aproximativ 30-45 de grade (rețineți că în sistemele tradiționale de încălzire, apa trebuie să atingă o temperatură între 80 și 85 de grade).
În plus, circuitele care transportă apa sunt foarte subțiri, față de țevile de la calorifere, ceea ce înseamnă că doar o cantitate foarte mică de apă trebuie să circule prin rețea. Ca urmare, energia necesară pentru încălzirea sau răcirea acestei ape este foarte scăzută, ceea ce face ca acesta să fie un sistem care minimizează consumul de energie și, în consecință, costurile finale.
Tipuri de încălzire prin pardoseală
Pe piață sunt disponibile două tipuri de încălzire: umede și uscate. Cele umede sunt identice cu circuitele clasice, doar că se elimină caloriferele și țevile sunt amplasate pe sub podea. Cele uscate, sunt electrice, cu fibră de carbon, sau cu sistem electric situat sub parchet.
Sistemele de încălzire umede sunt alcătuite din polițevi care sunt conectate la un cazan care utilizează apă caldă de la sistemul de încălzire centrală. Poți economisi foarte mult cu centralele în condensație datorită costurilor reduse de funcționare, dar se poate folosi orice cazan, atâta timp cât are capacitate suficientă.
Sistemele umede funcționează prin pomparea apei prin țevile de plastic așezate sub podea. Suprafața finală a podelei este instalată numai după ce există apă în rețeaua de țevi. Aceste sisteme de conducte de apă din plastic sunt continue, ceea ce minimizează riscul de scurgeri, deoarece nu există îmbinări. Sistemele umede rămân adesea fără întreținere pe toată durata lor de viață.
Sistemele electrice sunt mai ieftin de instalat și încălzesc camera mai repede decât sistemele umede, deoarece sunt surse directe de căldură. Singurul lor dezavantaj sunt costurile de funcționare costisitoare, deși, în condițiile prețurilor de azi, gazul este mult mai scump decât electricitatea, așa că eu aș recomanda un sistem electric mai repede decât unul cu apă.
Care sunt beneficiile încălzirii prin pardoseală?
- Încălzirea electrică în pardoseală este o resursă excelentă pentru a vă încălzi casa în mod mai durabil. Nu numai că este o soluție mai ecologică, dar se și economisește energie, veți vedea asta în facturile dvs. lunare. In plus, temperatura se distribuie mai uniform și nu veți mai avea camere mai calde față de alte camere, mai reci, deși centrala funcționează la fel pentru toată casa.
- In al doilea rând, este o opțiune foarte curată, nu veți mai avea perdele înnegrite de fum când ieșiți din iarnă, iar vara puteți răcori atmosfera în zilele caniculare tot prin acest sistem pe sub podea.
- Veți face și economie de spațiu, eliminând caloriferele, astfel că încălzirea prin pardoseală este ideală pentru apartamentele și garsonierele mici.
- Confortul termic este mai mare, picioarele nu-ți mai sunt niciodată reci, drept urmare elimini o cauză importantă a îmbolnăvirilor sezoniere de iarnă.
- Încălzirea prin pardoseală este o soluție mai sănătoasă, hipoalergică, fără curenți de aer care mișcă praful.
- Previne uscăciunea și umiditatea scăzută, lucruri care pot duce la apariția acarienilor, generatori de astm.
- Sistemele de încălzire prin pardoseală rețin căldura pentru perioade mai lungi de timp, față de caloriferele clasice care se răcesc la scurt timp după ce ați oprit centrala.
- Sistemele de încălzire pe sub pardoseală pe bază de electricitate sunt relativ ușor de instalat.
- Sunt compatibile cu majoritatea tipurilor de pardoseală. Nu aveți nevoie de podele cu suprafață solidă, cum ar fi piatra sau gresia, pentru cele mai bune rezultate. Este destul de răspândit obiceiul ca proprietarii de case cu parchet laminat sau lemn natur să prefere o astfel de soluție de încălzire cu țevi. Desigur, camerele cu podele solide vor reține căldura mai mult timp decât cele cu parchet, dar asta nu va fi cu adevărat o problemă.
Dezavantajele încălzirii electrice prin pardoseală
Așa cum există avantaje, utilizarea încălzirii prin pardoseală are unele dezavantaje de care trebuie să țineți cont și anume:
- costurile de instalare. Chiar dacă consumul de energie este redus și este de obicei o opțiune destul de profitabilă, instalarea necesită o investiție inițială mai mare în comparație cu alte sisteme de încălzire. Prețul va depinde de caracteristicile particulare ale fiecărei locuințe sau spațiu în care urmează să fie instalat.
- inerția termică. Un sistem de încălzire prin pardoseală are nevoie de mai mult timp să se încălzească sau să se răcească decât alte opțiuni similare. Totuși, acest lucru este compensat de faptul că temperatura rămâne aceeași mai mult timp după ce sistemul a fost oprit.
- inerția termică. Un sistem de încălzire prin pardoseală are nevoie de mai mult timp să se încălzească sau să se răcească decât alte opțiuni similare. Totuși, acest lucru este compensat de faptul că temperatura rămâne aceeași mai mult timp după ce sistemul a fost oprit.
- generează condens. Un alt dezavantaj al încălzirii prin pardoseală este că, dacă îl alegeți și ca sistem de răcire pentru vară, va trebui să controlați constant nivelul de umiditate din spațiu pentru a preveni condensul. Pentru a face acest lucru, întrebați un tehnician care este cea mai bună opțiune pentru casa dvs. în funcție de locație, dimensiune și caracteristici.
- complexitatea tehnică. În ciuda avantajelor menționate mai sus, un alt punct potențial nefavorabil este întreținerea acestuia, deoarece implică un grad mai mare de complexitate tehnică. De aceea, cea mai bună opțiune este să apelați la un profesionist calificat, cu experiența necesară pentru instalare și întreținere, care vă poate oferi recomandările necesare dacă aveți întrebări sau dacă apar probleme.
Dacă doriți și mai multe informații suplimentare despre un sistem electric de încălzire prin pardoseală, vă recomand să citiți despre Hobit Integral, sau să vizitați pagina lor de facebook .
Hobit Integral telefon 0722-548.161, email: incalzire.pardoseala@hobbit.ro
Dacă doriți și mai multe informații suplimentare despre un sistem electric de încălzire prin pardoseală, vă recomand să citiți despre Hobit Integral, sau să vizitați pagina lor de facebook .
Hobit Integral telefon 0722-548.161, email: incalzire.pardoseala@hobbit.ro
Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!
Momentan am incalzire in calorifere, dar pe viitor vrem sa punem si in pardoseala
RăspundețiȘtergereMi se pare o idee foarte bună, am tot auzit ca oamenii apelează la aceasta tehnica.
RăspundețiȘtergerePentru un plus de confort, as zice da pentru incalzirea in pardoseala.
RăspundețiȘtergereAm tot auzit despre eficienta acestuia și dacă ar fi sa fac o curățenie generală as opta clar pentru încălzirea in pardoseala
RăspundețiȘtergere