duminică, 24 decembrie 2023

Noaptea de Crăciun

Noaptea de Crăciun



Mă uitam la un film. Ce ciudat! Un personaj spune că soarta este atunci când două subconştienturi se atrag, pentru că două nevroze sunt de acelaşi tip şi se vor tolera reciproc mai multă vreme. De aceea unii simt un fel de magie când întâlnesc pe cel, sau cea lângă care pot sta o viaţă. … şi-atunci ce se întâmplă, de fapt, cu viaţa ta? Pentru că dacă e adevărat, subconştientul meu era răvăşit, torsionat, striga disperat după jumătatea smulsă care-i lăsase numai răni sângerânde, deşi pe acea jumătate o respingea acum cu toată forţa de care mai era în stare. Oricum, subconştientul meu căuta acum polul opus care să-i redea echilibrul... cum este, de fapt, la tine în suflet?

*******

Strâng pleoapele şi mă închid în mine. Ştiu că n-ai să vii nici azi. Afară e un ger cumplit, ca şi vântul care încă mai bântuie deşertul uscat al sufletului meu. Aş vrea să te simt alături. Doar degetele ni s-ar atinge şi astfel fiecare ar citi gândurile celuilalt. Lângă noi ar fi un brad stufos, împodobit cu ghirlande roşii şi aurii, o mobilă masivă, o sofa capitonată în catifea purpurie. Ar fi seară şi am sta tolăniţi pe un covor moale şi gros în faţa unui şemineu de teracotă. Doar lumina flăcărilor ar mai înviora atmosfera, ca şi sunetul dulce al unor colinde, imprimate de mult, tare de mult, revărsându-se voluptos ca o noapte de august din cutia prăfuită a unui patefon. Mai târziu, dacă un privitor nevăzut ar intra în cameră, ar vedea pe marginea unui fotoliu o rochie de mătase neagră, neglijent aruncată, lângă o cămaşă bărbătească gri pal.

În cameră ar pluti un vag parfum de flori de portocal şi a piele de femeie tânără… pe jos, ciorapii de mătase bej sidef, un portjartier de dantelă albă, o cravată şi un ac de aur… pantofii, aruncaţi care pe unde a nimerit. De după sofa se mai vede pe covor un furou, ca o pânză de păianjen, pe care se odihneşte un căpşor blond. După aceea, două mâini albe, plinuţe se întind peste cap să se prindă de picioarele unei măsuţe de mahon pe care stă o vază cu un trandafir sângeriu, trecut din înflorit. Se aud vag gemete şi oftaturi prelungi… pe un deget sclipeşte ritmic un ametist. Din trandafirul de pe masă, odată cu strânsoarea palmelor, curg petale de pasiune. Flăcările din şemineu se sting, molcom, una câte una. E noaptea de Crăciun.

acest text a fost scris în decembrie 2000 și publicat în presa locală în 2001
sursă foto - pixabay.com


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








marți, 12 decembrie 2023

Ruj Revlon 825 Lovers Coral. Review

Revlon. 825 Lovers Coral



Acest ruj face parte din gama Super Lustrous Lipsticks, care conține 10 nuanțe.
Durează câteva ore în condiții de conversație intensă (profesie de relații cu publicul), este foarte hidratant, transparent și lucios pe buze, aduce foarte mult cu un strugurel. Totuși colorează buzele, însă nu puternic, o domnișoară brunetă cu buzele natural maronii va dori să-l combine cu o nuanță de ruj mai colorată, dar merge foarte bine pe o piele deschisă la culoare. Deci e un ruj mai potrivit blondelor decât femeilor șatene cu pielea arămie de la natură, sau brunetelor.

Nuanța Lovers Coral este un roz coral gen piersică, delicat, mătăsos. E bun de asortat la rozuri, mai curând decât la nuanțe de orange. Este potrivit ca ruj de zi, pentru serviciu, la un machiaj natural, sau ca ruj de vară.

Rujul Revlon 825 Lovers Coral vine ambalat în film de plastic transparent, are un preț rezonabil și accesibil (cca 42 de lei la data acestui articol, pe emag).

Dimensiuni - 2/2 - 7 cm
Greutate - 8,5 g
Produs in Statele Unite ale Americii


Revlon. 825 Lovers CoralRevlon. 825 Lovers Coral






Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








vineri, 8 decembrie 2023

Vinerea cu amintiri. Grupul Song.



Grupul Song, condus de Ioan Luchian Mihalea. Erau tineri, studenți, frumoși. Când i-am văzut prima oară, la televizor, nu-mi venea să cred. Un cor care nu stătea țeapăn ci se mișca ușor în ritmul cântecului. Un cor care dansa, dacă era cazul. Care avea costume moderne și nu niște rochii lungi sau costume impersonale cu alură de secol medieval. Când i-am mai auzit și cântând în engleză, m-au cucerit cu totul. Erau o puternică pată de culoare și de viață în anii aceia cenușii. Nu i-am auzit cântând nimic patriotic și asta m-a pus pe gânduri la un moment dat, pentru că atunci nu puteai face nimic fără să incluzi în repertoriu osanale și temeneli regimului și dictatorului. Și totuși ei au reușit. Nu Știu cum.

Ieri fredonam "Kalinka..." Și mi-am amintit că interpretarea lui Mihalea era foarte bună, pentru că avusese o voce vibrantă și clară. Am căutat-o pe youtube apoi am vizionat ultimul spectacol Song, după moartea tragică a artistului din noiembrie 1993, și am căutat alte și alte materiale cu ei, cu EL. Cu cel care era totul, cu cel cu care grupul Song se identifica. Intr-adevăr, unii oameni sunt de neînlocuit, orice s-ar spune. Fără Oanță - cum i se spunea, Song-ul nu a mai fost la fel, ba chiar nu a mai fost deloc...







Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








duminică, 3 decembrie 2023

Apă minerală plată sau apă plată?

Apă minerală plată sau apă plată?



Știu, ne-am obișnuit să prescurtăm denumirea apei în apă minerală, pentru apa carbogazoasă, și apă plată pentru cea fără gaz în ea. Însă corect, ambele tipuri de apă sunt mineral(izat)e. Numele de apă minerală vine de la elementele chimice din apă, nu de la gaz. Apa minerală este numită așa pentru că are minerale în ea, adică ioni de calciu, magneziu, sodiu, potasiu, apoi bicarbonați, silicați, sulfați, nitrați, etc.

Această apă mineralizată de la trecerea ei prin pământ prin diferite straturi de roci, este de două feluri: carbogazoasă și plată.

Așadar corect este să spunem apă minerală carbogazoasă și apă minerală plată. Nu mă credeți? Uitați-vă pe etichetele celor două sortimente de apă minerală.

Apă minerală plată sau apă plată?



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








sâmbătă, 11 noiembrie 2023

Arta de a face cadouri

Arta de a face cadouri



Sunt multe ocazii din viața celor dragi ori cunoscuți în care ne face plăcere să dăruim câte ceva. Dar uneori o mai dăm în bară cu ceea ce noi am crezut că va fi o surpriză plăcută.

Mi s-a întâmplat și mie, mai ales atunci când am cumpărat un cadou pentru o persoană dintr-o altă generație, alegând ceva ce, de fapt, eu mi-aș fi dorit, crezând că și persoana respectivă ar putea avea aceleași gusturi.
Totuși, dacă mă gândesc bine, în cazul acela a fost vorba de mentalitatea generației, nu de gust. Am cumpărat ceva pentru birou, un suport de pus stiloul sau pixul. Am văzut reacția, de nedumerire și de indiferență față de cadoul primit. Și mi-am amintit cum într-o situație similară, în care o adolescentă mi-a făcut mie un cadou o jucărie de pluș, adică ceva ce eu nu aveam de fel nevoie, presupun că de fapt ea și-ar fi dorit acel cadou. Eu am mimat bucuria - nu știu cât de bine - dar lucrul acela era absolut inutil pentru mine (deși tare drăgălaș), noroc că am nepoței de la nepoate, că altfel trebuia să mă gândesc mai mult timp cui să o dau.

Cu alte cuvinte, cadoul este menit să folosească celui căruia îl dăruiești, să-i placă lui/ei, iar nu ție. Așa că, zic eu că e mai bine să întrebi pe cineva apropiat ce și-ar dori acea persoană, sau, dacă e cineva cu mult mai tânăr or mai bătrân, să-ți întrebi fiica sau mama ce cadou ar fi potrivit celor din generația lor.

Probabil că pentru o puștoaică de 15 ani o jucărie de pluș încă mai poate reprezenta o bucurie, dar pentru o persoană adultă e potrivit un alt gen de cadou: un set cosmetic, un parfum fin (nu din acelea care imită nush ce brand, mai bine o apă de colonie originală și nu prea scumpă, decât un "parfum" imitație), un șal/fular, o eșarfă, o cămașă pentru un domn (dacă-i știți măsura), o sticlă de vin sau de tărie mai deosebit/ă (tot pentru domni), ori o sticlă de șampanie pentru un cuplu la o aniversare a căsătoriei, de exemplu, o sticlă de lichior pentru o doamnă (deși de multe ori poate e bine de evitat să dăruiți băutură unei femei, genul mai sensibil poate interpreta asta ca o modalitate subtilă de a-i spune că e bețivă).

Alte cadouri potrivite în zile speciale sunt un cd/dvd cu muzica preferată, un film preferat, un calendar de perete cu imagini, un tablou sau un alt obiect de artă pentru o persoană simandicoasă :) un obiect de decor, un ceas de perete frumos, o brichetă specială sau o scrumieră-suvenir, o pereche de butoni pentru cămașă, o agendă, un stilou deosebit, un ghiveci cu o floare preferată dar pe care persoana nu o are în colecție - dacă-i plac florile la ghiveci, o carte sau un album de artă, o bijuterie fină (atenție la ce poartă persoana în cauză, nu oferiți gablonțuri sau brățări de piele unei doamne care poartă numai aur! și invers, nu oferiți bijuterii clasice unei tinere care "moare" să fie la modă în orice clipă), o poșetă, borsetă, cravată, iar pentru rude chiar o piesă de îmbrăcăminte. Un portmoneu sau un port card va fi întotdeauna un cadou foarte apreciat atât de doamne cât și de domni.

Puteți oferi și un buchet superb de flori, doamnelor numai, domnilor nu se oferă flori. Și nu oferiți flori artificiale, oricât de frumoase vi s-ar părea - la noi în țară acest gest este considerat de foarte mult prost gust, e ca și cum ai jigni persoana căreia îi oferi așa ceva - la fel cum jignitor este să oferi un cadou foarte ieftin, nu neapărat ca preț, ci ca lucrătură (un pix banal, de exemplu, ori o vază de plastic) sau o imitație. Pe undeva, ceea ce oferi simbolizează cât prețuiești tu acea persoană. Decât să o faci să creadă că o consideri ieftină, și să strici o relație sau o prietenie, mai bine îi transmiți felicitări prin telefon și atât, dacă nu-ți permiți în momentul respectiv să faci un cadou de bun gust.

Nu e nevoie să cheltui sute de lei pentru asta, o carte nu e chiar atât de scumpă, ori un cd sau un dvd, un buchet frumos de flori sau un ghiveci, de asemenea, nu vor costa mai mult de 25-30 de lei, sau poate nici atât, dar dacă arată frumos și nu e o imitație, cadoul va fi bine primit, cu condiția să fie potrivit persoanei căreia i se oferă.
Și la urma urmei, dacă suntem în pană de inspirație, un pachet de cafea și o cutie de bomboane fine, ori chiar un pachet de țigări pentru o persoană fumătoare, pot să reprezinte un cadou care nu va fi niciodată aruncat într-un colț sau primit cu răceală și indiferență.






Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








marți, 7 noiembrie 2023

Țigările electronice, alternativa la fumatul clasic





Cândva, în studenție, mă apucasem și eu de fumat. În fine, fumat cred că este mult spus, de fapt pufăiam țigările, dar știți cum e, se întâmplă nu din nu știu ce nevoie interioară, ci din necesitatea de a fi în rând cu lumea. Cu lumea grupului meu de noi prietene, a colegelor din camera de cămin, care, în mod curios, mai toate fumau. Cu toate astea pentru mine fumatul a rămas la stadiul de socializare, de activitate ocazională, și de vreo 20 și ceva de ani, de prin 2001, ani nici atât nu-l mai practic. Dar pe parcursul timpului am cunoscut persoane care fumau pe bune, câte un pachet sau chiar două pe zi, mahorcă din aceea fără filtru, care scotea un fum irespirabil de către cei din jur, dar care pentru acel fumător era indispensabil, pentru că fumatul devenise o dependență. Pentru a-i proteja pe ei și pe cei din jurul lor s-au inventat așa numitele tigari electronice.

Poate că pentru un fumător obișnuit cu una și aceeași marcă de țigări este greu să facă o schimbare majoră precum aceea de trecere la țigările electronice. Greu, dar nu imposibil. Mulți, dacă nu chiar foarte mulți dintre cei care folosesc țigările electronice sunt fumători de "categorie grea", din aceia care ard cel puțin un pachet de țigări pe zi. Dar dacă vrei o alternativă, dacă vrei să faci o economie și mai ales dacă ții la sănătatea ta și a celor dragi, țigările electronice sunt răspunsul și alegerea care trebuie făcută.

În primul rând țigara electronică nu scoate fum, fumul acela cu sutele sau miile lui de substanțe nocive pentru colegii sau familia care trebuie să ne suporte. Părul tău n-o să mai aibă mirosul iute specific fumului de țigară, hainele tale o să emane esențele balsamului de rufe fără amprenta aceea inconfundabil de neplăcută de fum stătut, iar iubitul tău nefumător n-o să mai aibă impresia că sărută o scrumieră plină de mucuri stinse, oricât de atentă ai fi cu igiena ta bucală. Nu. Țigara electronică scoate vapori, care nu au miros și nu sunt nocivi. 

Apoi țigara electronică nu conține lista aceea lungă de substanțe cancerigene, sau cauzatoare de boli de inimă, de ficat, de stomac, de plămâni. Conține doar nicotina, fără de care tu, cel dependent de fumat, nu poți să trăiești liniștit. Și încă vreo maxim douăzeci de substanțe aromatizate, pe care oricum le ingurgităm și noi, ceilalți, din dulciuri sau le absoarbe pielea din cosmeticele folosite.

Dinții tăi nu vor mai fi colorați în galben tabac, pielea degetelor cu care ții țigara nu va mai fi afumată constant iar tenul nu se va mai deprecia zi de zi ajungând, după niște ani de fumat, să arate precum o foiță de țigară subțire și pergamentoasă, plin de pete și puncte maronii. Ca să nu mai vorbesc despre vocea ta, care numai de la fumatul clasic poate deveni dogită, răgușită și până la urmă diminuată din cauza fumului care se depune mereu pe corzile vocale împiedicându-le să mai funcționeze normal.

Pur și simplu țigările electronice nu au aceste minusuri. N-or fi nici ele perfecte, dar de departe nu se poate compara pericolul fumatului clasic cu dezavantajele țigărilor electronice. Dacă ar fi să reiau din nou fumatul, n-aș mai cumpăra țigări clasice, ci electronice, pentru că mi se pare alegerea cea mai bună, dacă nu poți renunța de tot la fumat.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








vineri, 3 noiembrie 2023

Draperiile, o soluție de protecție




Draperiile, o solutie de protectie personalaDe ceva timp am învăţat multe despre ce înseamnă să locuieşti la parter. Nu că n-aş fi ştiut, că la parter am locuit dintotdeauna, dar cu anumite lucruri nu m-am confruntat până acum.

Prima dată am văzut o căciulă şi un cap la geamul meu. Era miez de noapte şi eu stăteam pe net. M-am apropiat de geam, dar vizitatorul nocturn dispăruse şi am crezut că poate era o creangă de vişin mişcată de vânt. A doua zi dimineaţă, am găsit scara pisicilor mutată sub geamul meu. Vizitatorul nocturn a mai fost de câteva ori, să vadă ce mai fac. Şi din nou găseam scara pisicilor sub geam, că altfel nu avea cum să ajungă să vadă înăuntru.

Vara asta, când mi-am mutat sediul "de lucru" în sufragerie, la o bucată de noapte cineva mi-a bătut în geam şi a cerut nişte apă. Nu era singur, o altă siluetă masculină aştepta pe trotuar. M-am agitat, am ţipat că sun poliţia şi indivizii au plecat. Şi azi mă întreb de ce n-au cerut apă la restaurantul din colţ, unde era o nuntă?

Am început să mă sfătuiesc cu prietenele şi vecinele cum să fac. Obloanele sunt bune, dar nu-mi plac, la fel şi gratiile, care nu doar că m-ar împiedica să spăl geamurile pe-afară, ci ar avea şi aerul acela de închisoare. Jaluzele nu le-am suferit niciodată, iar o prietenă mi-a spus să-mi pun draperii groase, late, să acopere bine geamul în lateral. În acest fel nepoftiţii nocturni nu reuşesc să vadă ce este în casă, şi eu dorm foarte bine, că nu am somn dacă pătrunde vreun fir de lumină în dormitor.

Draperiile, o solutie de protectie personala

La mine în cameră am draperii închise la culoare, însă acum caut ceva potrivit şi pentru sufragerie şi bucătărie. Mă inspir de pe internet pentru design şi aranjament, apoi o să mă hotărăsc ce să iau.






Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








vineri, 15 septembrie 2023

"Șobolanul" - vinerea cu amintiri

"Șobolanul" - vinerea cu amintiri



Azi o să scriu despre o amintire. Chiar zilele trecute, nu mai știu prin ce conexiune de idei, mi-am amintit că odată, demult, puteai da un telefon și de pe stradă. Firește, celularele nici nu se inventaseră, erau recuzită cel mult în filmele SF. Pe stradă, din loc în loc, era câte o cabină telefonică, sau doar câte un telefon public cu o apărătoare de plastic, montat pe zidul unei clădiri, ca să nu pătrundă apa ploilor sau zăpada.

Eram studentă și îi sunam săptămânal pe ai mei. Costa ceva bani, pe vremea aceea cu 3 lei cumpărai o pâine mică, împletită, cu mac pe ea, ori cumpărai un bilet de troleu de 2 călătorii. Și nu știu cum se făcea, deși teoretic era 1 leu minutul, parcă treceau mai puțin de 3 minute după ce-ți accepta fisa de 3. Așa că studenții inventaseră șobolanul. Ce era acest șobolan? Era o fisă de 3 lei, găurită și legată cu o sforicică de vreo jumătate de metru.

Trebuia să fii expert ca să folosești un șobolan. Până te învățai, telefonul public îți "mânca" vreo doi. Cum se folosea? Trebuia introdus în fantă și apoi ținut de sfoară ca să nu-l "mănânce" telefonul. Adică trebuia să știi să-l ții exact acolo unde era contabilizat, ca să zic așa, dar fără să ți-l ia aparatul. Iar după ce terminai convorbirea, care putea acum dura oricât, trăgeai sfoara în sus și-ți luai șobolanul înapoi.

Mărturisesc că nu am avut răbdarea să învăț să-l folosesc. Am avut unul și imediat mi l-a înghițit telefonul. (Mai este unul prin casă și acum, când îl găsesc, îi fac o poză.) Așa că, văzând eu că era un anume efort să poți ține moneda în așa fel încât să să poți vorbi dar să nu ți-o înghită, am renunțat la șobolan, cu toate că de acasă aveam puțini bani de buzunar din care trebuia să mă descurc cu de toate cele de trebuință.

Ce am găsit la îndemână ca să vă arăt, este o monedă din Danemarca înainte de UE. Exact la fel arăta și acea monedă de 3 lei găurită, doar că gaura nu era centrată, era unde se nimerise burghiul, de obicei mai spre margine.

"Șobolanul" - vinerea cu amintiri

  

Despre cum se mânca multă carne la cantinele studențești în comunism, într-o postare ulterioară :)



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








miercuri, 6 septembrie 2023

Cum se pronunță: PeiPol sau PeiPal? Risaivăr sau risivăr?

Cum se pronunță: PeiPol sau PeiPăl? Risaivăr sau risivăr?





Pentru că am o problemă cu unele cuvinte intrate în limba română de mulți ani în forma lor originală, dar pronunțate incorect la noi, m-am gândit că este util să scriu acest articol. 

1. Am scris așa cum se aude. De fapt, m-am referit la doi termeni intrați în limba română prin filiera engleză. Mai întâi, cuvântul receptor, care în engleză se scrie receiver, e unul din termenii care s-a împământenit la noi cu forma greșită [risaivăr] în loc de [risivăr] cum este corect. Cer scuze celor care cunosc alfabetul fonetic, am scris cu ă, și nu cu acel semn fonetic specific sunetului ă, pentru că nu știu cum să inserez aici simbolurile fonetice și pentru că în prezent - nu știu de ce - la școală nu se mai obișnuiește să se predea și să se ceară elevilor să învețe acel alfabet fonetic, care ajută în pronunția corectă a oricărei limbi și, drept urmare, nu prea știu cine ar înțelege mare lucru din scrierea fonetică azi.

Dar să revenim. Așadar, RISIVĂR și nu risaivăr. Nu că zic eu așa. Nu că știu asta prin natura profesiei mele. Ci pentru că așa este, și când nu ești sigur pe ceva, verifici. De data asta mister Google este locul ideal unde găsim ajutor fonetic. Ați observat că pe google translate există sub chenarul textului (de) tradus iconița pentru difuzor. Dacă dați click pe ea, auziți modul în care se pronunță corect orice cuvânt.

Pentru receiver: https://translate.google.ro/?hl=ro&tab=wT#ro/en/receptor

2.  Mulți români au un cont bancar virtual pe site-ul PayPal. Când vorbesc despre el, pronunță, greșit, [pei pol], și asta am auzit-o inclusiv la televizor. Corect este PEI PAL - ascultați pe google (click pe iconita-difuzor din dreapta): https://translate.google.ro/?hl=ro&tab=wT#ro/en/Paypal

3. Alt termen care desemnează o marcă și pe care nu l-am auzit niciodată pronunțat corect în România: Pall Mall. Nu se citește [pol mol] ci PAL MAL. I-auziți aici: https://translate.google.ro/?hl=ro&tab=wT#ro/en/pall%20mall

4. Și încă un cuvânt. Orașul Montreux din Elveția. Am auzit o ghidă turistică și un profesor de geografie pronunțând [Montro]. Ei, bine, nu se pronunță așa. Ci... sunetul "o" final pronunțat ca în cuvântul "bleu": https://translate.google.ro/?hl=ro&tab=wT#fr/ro/Montreux

Clickul îl dați pe iconița-difuzor de la limba engleză, respectiv franceză (pentru că altfel, veți auzi că Montreux se citește cum se scrie :)) )




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








vineri, 18 august 2023

Ai de ales un fotograf de nuntă. Ce pași trebuie să urmezi

Ai de ales un fotograf de nuntă. Ce pași trebuie să urmezi




Deja ai decis data nunții și ai ales restaurantul, muzica, totul, dar mai ai de făcut încă ceva - să alegi fotograful de nuntă. Alegerea unui fotograf profesionist pentru o nuntă poate avea multe beneficii, cum ar fi:

  • Poți avea încredere în expertiza și experiența acestuia pentru a surprinde acea zi specială în cel mai bun mod posibil. 
  • Puteți să vă relaxați și să vă bucurați de nuntă fără să vă faceți griji pentru fotografiile dv. care vor fi făcute.
  • Vă puteți comunica nevoile și preferințele cu ușurință și puteți obține stilul și calitatea pe care le doriți. Veți primi fotografii editate și creative care reflectă personalitatea și povestea ta.

Însă deoarece sunt relativ mulți fotografi de nuntă, în special în orașele mari, alegerea acestuia implică anumiți pași pe care tu și viitorul tău soț trebuie să-i urmați. Dacă vrei o recomandare de fotograf nunta Bucuresti din partea mea, cel mai potrivit este Marius Migleș, părerea mea. Însă nu contează dacă tu ești în alt oraș, el vine unde dorești tu, unde faci nunta, iar dacă vrei la Paris, la Paris va fi și el!

Ai de ales un fotograf de nuntă. Ce pași trebuie să urmezi


Dar te înțeleg, nu te-ai mai căsătorit, este normal să vrei să parcurgi totul așa cum trebuie. Deci, uite ce ai de făcut:

  • Rezervă-ți mai întâi locația și fii sigură că nu te vei mai răzgândi.
  • Stabilește-ți un buget, astfel încât să poți ajusta opțiunile în funcție de ceea ce îți poți permite. Amintește-ți că fotografia de nuntă sau de eveniment este o investiție importantă, așa că fii flexibilă dacă găsești un fotograf de nuntă potrivit.
  • Găsește un stil de fotografie unic, care să-ți placă și ție și partenerului tău, cum ar fi tradițional, foto-jurnalistic, artă plastică sau modă.
  • Caută fotografi specializați în acel stil și care se potrivesc cu viziunea voastră.
  • Interesați-vă despre fotografi, solicitând recomandări de la prieteni, familie, organizatori de nunți sau manageri de locații. De asemenea, puteți căuta și online, site-uri web, rețele sociale și recenzii.
  • Creați o listă scurtă, de aproximativ trei până la cinci fotografi care sunt disponibili la data nunții tale și care se potrivesc criteriilor dorite. Contactează-i și programează interviuri cu ei pentru a-i cunoaște mai bine.
  • Cereți portofoliul fotografului și acordați atenție stilului, creativității, calității și coerenței acestuia. Cereți să vedeți albume complete de nuntă, și verificați dacă au mai fotografiat în locația aleasă de voi.
  • Cereți fotografului referințe și contactați clienții lor anteriori pentru a obține un feedback cu privire la experiența, profesionalismul, personalitatea acestuia cât și despre respectarea contractului.
  • Alegeți un fotograf de nuntă cu care vă conectați și cu care vă simțiți confortabil. Fotograful tău va fi alături de tine pe tot parcursul zilei nunții tale, așa că asigură-te că ai încredere în el și te bucuri de compania lui.


Un exemplu de ce întrebări trebuie să-i pui fotografului nunții tale ai mai jos:

  1. Sunteți disponibil la data nunții aleasă de noi? Aceasta este prima și cea mai importantă întrebare pe care trebuie să o puneți.
  2. Vă place ceea ce faceți? Răspunsul la această întrebare va dezvălui pasiunea și entuziasmul fotografului pentru munca lui. Vrei să angajezi pe cineva căruia îi place jobul și va aduce energie pozitivă nunții tale.
  3. Care este partea dvs. preferată a unei nunți? Această întrebare vă va arăta la ce aspecte ale nunții fotograful acordă cea mai mare atenție și ce fel de momente îi place să surprindă. Vrei să găsești pe cineva care să se alinieze preferințelor tale.
  4. De câți ani sunteți fotograf de nuntă? Această întrebare va indica experiența și expertiza fotografului în fotografia de nuntă. Vrei să angajezi pe cineva care are suficiente cunoștințe și abilități pentru a face față oricărei situații care ar putea apărea.
  5. Pot să văd niște albume de nuntă complete ale lucrărilor dvs. anterioare? Astfel veți evalua calitatea, consistența și creativitatea fotografului.
  6. Ați mai avut sesiuni foto în locul ales de noi? Această întrebare vă va arăta cât de familiar este fotograful cu locația dvs., cu iluminarea, aspectul și caracteristicile acestuia. Vrei să găsești pe cineva care știe să profite la maximum de locația ta sau care este dispus să o cerceteze în prealabil. Deși, dacă mă întrebi pe mine, aș spune că în afara restaurantului unde are loc petrecerea de nuntă, fotograful cunoaște cele mai bune locuri unde pot face sesiuni foto foarte reușite. Tu nu ai cum să fi fost în atâtea locuri ca el și nu ai ochiul format pentru fotografie. Așadar, fotograful de nuntă știe cele mai bune locuri pentru o sesiune fotografică memorabilă. Până la urmă, restaurantul este acela unde ai mai găsit liber în ziua nunții tale, poate nu este chiar locul visat.
  7. Dvs. veți fi fotograful de la nunta mea? Dacă nu, pot întâlni persoana care o va face? Această întrebare vă va asigura că știți exact cine va fi fotograful dv. de nuntă și că aveți o legătură cu acea persoană. Nu vrei surprize sau dezamăgiri în ziua nunții tale.
  8. Veți avea asistent sau fotograf secund în ziua respectivă? Această întrebare te va ajuta să înțelegi câți oameni vor fi implicați în fotografierea nunții tale și care sunt rolurile lor. Vrei să știi câtă acoperire și sprijin vei primi de la echipa fotografului.
  9. Ce este inclus în pachetele și prețurile dvs.? Astfel vei putea să compari ofertele și serviciile diferiților fotografi. Vrei să știi cât mai exact pentru ce plătești și ce opțiuni sunt disponibile pentru personalizare.
  10. Câte ore de acoperire oferiți în acest preț? Răspunsul său vă va ajuta să vă planificați calendarul și programul nunții. Vrei să știi cât timp va fi fotograful cu tine în ziua nunții și dacă există taxe suplimentare pentru eventualele ore suplimentare. Cum livrați fotografiile și cât durează? Această întrebare vă va ajuta să vă stabiliți așteptările pentru a primi fotografiile de nuntă. Vrei să știi câte fotografii vei obține, în ce format și când.

Cam acesta este interviul standard atunci când alegi un fotograf de nuntă. Alte detalii, veți ști voi să le stabiliți. Iar dacă deja ați ales un fotograf profesionist de nuntă, mie nu-mi rămâne decât să vă urez casă de piatră și petrecere frumoasă, oriunde v-ați afla!

Datele de contact pentru SoulSeeker, Marius Migleș:
telefon: +40767111025
email: hello@soulseeker.ro



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








marți, 15 august 2023

Colour Catcher Max Protect, șervețele captatoare de culoare. Recenzie și testare de produs

Colour Catcher Max Protect, șervețele captatoare de culoare. Recenzie și testare de produs




De mulți ani folosesc șervețele captatoare de culoare atunci când spăl rufe amestecate, și albe și colorate, pentru a nu se păta unele de la altele. Acum două săptămâni am primit un colet cu șervețele Colour Catcher Max Protect de la Ask Team prin intermediul BuzzStore Romania să le testez. În colet erau și 5 plicuri cu mostre ca să le ofer colegelor și prietenelor mele, ceea ce cu mare drag am făcut, și o pereche de șosete flaușate groase, colorate.

Am încercat Colour Catcher cu o șarjă de rufe albe și colorate, majoritatea fiind din bumbac. Printre ele, un tricou albastru intens din care știam că iese culoarea, un prosop albastru, un tricou corai, etc.

În mod normal, îmi plăcea să-mi sortez hainele în culori asemănătoare pentru a împiedica transferul culorilor, în special pe rufele albe, însă de când folosesc Colour Catcher nu mai fac asta, doar sortez rufele în funcție de materialul din care sunt făcute, pentru că bumbacul, de exemplu, îl spăl la temperaturi mari și foarte mari. Am pus un șervețel în cuvă, apoi rufele și am folosit un program mai scurt de spălare, pentru că rufele nu erau foarte murdare. Am spălat totul ca de obicei, iar când am terminat am scos rufele împreună cu șervețelul folosit.

În poză se observă foarte bine că șervețelul alb inițial, după spălare era bleu, de la tricoul albastru pus acolo.

Colour Catcher Max Protect, șervețele captatoare de culoare. Recenzie și testare de produs

 
Am examinat hainele după ce le-am scos din mașină, și o singură piesă de lenjerie, din fibră sintetică, părea ușor gălbuie, însă nu de la acel tricou corai (dacă era așa, și alte rufe albe s-ar fi contaminat), ci de la faptul că nu este o îmbrăcăminte nouă și cumva de la lumina galbenă de deasupra mașinii de spălat. Restul hainelor erau curate și fără nicio pată de culoare străină pe ele.



Sigur, Colour Catcher nu este perfect, însă dacă aveți mai multe rufe din care știți că iese culoarea la spălat, puneți două șervețele în cuvă și problema petelor de transfer va fi rezolvată. De exemplu, eu spăl blugii fără alte rufe pe lângă ei, pentru că denimul lasă mai multă culoare decât poate duce un astfel de șervețel, așa că pun tot ce am din denim albastru sau gri și negru la o singură spălare, fără să-mi mai fac griji. Este singurul tip de haine pe care le mai sortez după culoare de când folosesc șervețele Colour Catcher.

Cristina, prietena mea care nu știa despre aceste produse, după folosire mi-a spus: "Am fost cucerită de acest produs. Urăsc să spăl încărcături mici și spunând asta, am pus haine de culori diferite în mașină, un șervețel Colour Catcher și DA, FUNCȚIONEAZĂ!"

Carmen m-a sunat și mi-a zis că "mă uimește de fiecare dată când îmi scot rufele din mașina de spălat și acolo este culoarea - pe șervețelul ăla minuscul, nu știu din ce este făcut, dar știu că așa îl numesc eu - o minune!"

Așadar, chiar dacă mai sortați rufele, se întâmplă să nu observați o cămașă foarte colorată care e acolo, printre celelalte. Puneți un Colour Catcher în cuvă, nu aveți ce pierde. Dimpotrivă, vă scutiți singure de surpriza de a găsi rufe pătate în mașina de spălat!





Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








joi, 10 august 2023

Joia cârcotelilor. Inelul de "argint"

Joia cârcotelilor. Inelul de "argint"



În 2008, de sărbătorile de iarnă, mergeam pentru prima oară într-o excursie în Turcia. Datorită unor factori diverși și mulți foarte personali, care au intervenit în perioada respectivă, excursia aceea a fost mai mult amară decât dulce.

Cum factorii personali nu-și au locul în cârcoteala mea de azi, și oricum nu aveau legătură cu locurile vizitate, rămâne să trec în revistă de ce anume nu mi-a plăcut Turcia, și nu mi-aș mai dori să revin acolo.

Mai întâi am fost țepuită în bazar, de unde am cumpărat câteva semne de carte să duc și eu oarece suveniruri la cei apropiați. Un negustor mi-a cerut 5 dolari bucata, m-am tocmit "la sânge" cu el și abia am scos la jumătate de preț. După câteva minute aveam să descopăr exact aceleași semne de carte într-o librărie, la 50 de cenți bucata, și nu la 2,5 dolari cât îmi luase mie individul din bazar.

A doua țeapă, la taximetrist. Mă rătăcisem (ca de obicei :))) ) și neștiind cum să găsesc hotelul, am apelat la un taxi. Care m-a jecmănit fără milă de 15 dolari pentru vreo 3 minute de drum. Aici furtul a fost cu voia mea, cu știința mea, pentru că eram conștientă că dacă nu-i dădeam cât cerea, acolo rămâneam, adică în stradă.

A treia țeapă, am descoperit-o după câțiva ani de la excursia aceea. Undeva, sus pe un munte, la Pergam, mi se pare, erau niște tarabe cu suveniruri dar și cu bijuterii de tot felul, nu foarte pretențioase, șimi-a picat cu tronc un inel de argint sub formă de dragon. Dom'ne, da' nu-mi puteam lua ochii de la el. Negustorul sigur că a speculat momentul și m-a convins să-l cumpăr. Țin minte că am dat ceva de genul 39 de dolari. În orice caz, în 2008 când se întâmpla tărășenia, suma era mai mult de un milion vechi. Mi s-a părut foarte scump, și undeva în sufletul meu ceva îmi spunea că am fost fraierită, pentru că inelul nu merita atât de mult. Știu că mă tot uitam la el, că-l tot suceam, că parcă-parcă nu mi se părea a fi argint, nu arăta ca niciuna din bijuteriile de argint pe care le aveam acasă și simțeam că îmi părea rău după bani, dar îmi plăcea dragonelul acela încolăcit pe degetul meu.

L-am purtat scurtă vreme, apoi l-am abandonat într-o cutiuță, pentru că îmi agăța mânecile hainelor cu coada și cu urechile. După vreo 3-4 ani am dat de el, și era înnegrit foarte. Dar nu ca argintul, ci ca nichelul. :)

Așa că pe mine turcii nu mă mai prind niciodată să las bani în țara lor. Slavă Domnului că există și țări civilizate, în care lucruri de genul ăsta sunt extrem de rare, asta în cazul în care ar putea exista, totuși, așa o batjocură față de client.

(... asta scriam eu prin 2012.....Update astăzi, joi, 10 august, în anul 2023 - în vara lui 2019 am fost din nou în Turcia vreo două săptămâni, am văzut jumătate de țară, până la Ankara și înapoi spre Egee, și iar am cumpărat argint, și cred că iar am fost țepuită, deși am luat bijuteria dintr-un magazin de bijuterii al hotelului din Cappadocia, unde am fost cazați. De data asta țeapa era că inelul acela de câteva grame a costat mult mai mult decât o brățară de argint sterling (925) de 17 grame cumpărată de la o fabrică de bijuterii vizitată în Turcia, la Ankara. Asta e, se pare că nu mă lecuiesc :))))



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








sâmbătă, 5 august 2023

Cauți partenerul perfect de călătorie? Bagajul cu troler este răspunsul.

Cauți partenerul perfect de călătorie? Bagajul cu troler este răspunsul.



Vrei să-ți împachetezi lucrurile în stil și confort și vrei să îți fie ușor să cari bagajul chiar dacă iei jumătate de dulap cu tine? Vrei să nu ai probleme cu transportul bagajelor când mergi prin aeroport sau prin gară până la vagonul unde ai loc? Dacă ai răspuns da, atunci trebuie să verifici valizele și gențile troler din magazinul online janettehome.ro.

Valizele troler sunt alegerea cea mai bună pentru călătorii pricepuți, care apreciază calitatea, durabilitatea și confortul. Ele vin într-o varietate de dimensiuni, culori și modele pentru a se potrivi preferințelor și nevoilor dumneavoastră, iar nu în ultimul rând, dimensiunilor de bagaje de mână acceptate de diferitele companii aeriene.
Indiferent dacă pleci într-o călătorie de afaceri, o vacanță în familie sau o aventură solo, poți găsi valiza cu troler potrivită pentru tine.
Și nu spun toate acestea pentru că sunt o fană a valizelor de tip troler, ci pentru că știu cum este să călătorești cu valiză clasică și să te chinui efectiv până nu mai poți de durere de brațe și de coloană, am avut și troler cu 2 roți, și am văzut cum suportul de plastic al roților se poate desprinde doar urcând în tren, iar acum am troler cu 4 roți și mă declar în sfârșit mulțumită. Ba mai mult, cu un troler cu 2 roți, voluminos, am trecut prin experiențe de tot felul și am învățat pe pielea mea și pe banii mei că e bine să nu te oprești la bagajele cele mai convenabile la preț, oricât ar fi de tentantă oferta. Mi s-a întâmplat să rămân cu piesele trolerului în mână la prima călătorie cu acea valiză, așa că știu ce vorbesc.

Cauți partenerul perfect de călătorie? Bagajul cu troler este răspunsul.


Așadar, de ce bagajele cu troler sunt atât de speciale? Iată câteva dintre caracteristicile care le diferențiază de alte opțiuni:

  • Au patru roți care se rotesc la 360 de grade, permițându-ți să aluneci cu ușurință prin aeroporturi, gări și hoteluri. Am avut și trolere cu două roți și acum am cu 4. Diferența este enormă. La cele cu 2 roți la un moment dat suportul pe care stă valiza în timpul staționării, se rupe de greutate, mai ales dacă ai o valiză foarte mare și încăpătoare. Cu 4 roți acest lucru este mult mai puțin probabil să se întâmple.
  • Valizele troler cu 4 roți oferă mai multă mobilitate și confort decât cele cu 2 roți sau fără.
  • Îți permit să manevrezi cu ușurință bagajul în orice direcție, din poziția verticală, chiar și cu o singură mână, fără a fi nevoie să îl înclini sau să-l tragi după tine mereu.
  • Trolerele reduc efortul asupra brațelor, umerilor și spatelui, mai ales atunci când transporți sarcini grele sau călătorești pe distanțe lungi.
  • Sunt mai stabile și mai echilibrate dacă au 4 roți și este mai puțin probabil să se răstoarne sau să cadă de pe borduri ori scări rulante.
  • Au mânere robuste, extensibile și retractabile doar prin apăsarea unui buton, oferind-ți control și confort optim. 
  •  Au interioare spațioase, care pot fi potrivite pentru toate lucrurile esențiale pe care le iei cu tine și nu numai, au compartimente cu fermoar, buzunare și curele pentru a menține totul organizat și în siguranță.
  • Au exteriorul dur, care protejează bunurile de lovituri, zgârieturi și vărsări, fiind în același timp ușoare și ușor de transportat. Firește, există și trolere din material textil sau piele, foarte bune și acelea, însă eu, una, prefer acum trolerele din plastic.
  • Au modele elegante care reflectă personalitatea și gustul dvs., în culori vibrante, modele și texturi din care să alegi.

Valizele troler nu sunt doar funcționale, ci și la modă. Le poți asorta cu ținutele și accesoriile tale, creând un aspect șic și sofisticat. De asemenea, le poți personaliza cu autocolante, patch-uri sau etichete, făcându-le unice și personale, lucru recomandat mai ales în călătoriile cu avionul, ca să nu se confunde bagajul tău cu al altui călător.

Cauți partenerul perfect de călătorie? Bagajul cu troler este răspunsul.


Dacă valiza ta este mare și, în aeroport o dai la cală, dar vrei și un bagaj de mână pentru anumite lucruri personale, poți să optezi pentru un set de valize troler de diferite dimensiuni sau pe lângă valiză să-ți cumperi și o geantă de voiaj Lamonza, care în timpul mersului prin aeroport se atașează de mânerul valizei, cu bandă velcro, și o poți transporta astfel fără efort prea mare. De asemenea, pe site-ul janettehome.ro există și rucsaci cu troler, totul pentru ca tu să fii relaxat/ă și să nu te chinui să cari bagajele când mergi în vacanță.

Cauți partenerul perfect de călătorie? Bagajul cu troler este răspunsul.


În concluzie, bagajele cu troler sunt cea mai bună modalitate de a călători cu încredere și fler. Îți vor face călătoria mai plăcută și mai lipsită de stres, impresionând în același timp pe toți cei din jurul tău. Nu rata această oportunitate de a-ți cumpăra astăzi propriul troler. Vizitează site-ul și răsfoiește colecția de bagaje de călătorie.

Cine dorește mai multe detalii, le poate afla la următoarele date de contact:
telefon - 0740-839.677
email - comenzi@janettehome.ro 




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin






joi, 3 august 2023

Baterii auto: ce preferi, Varta sau Bosch?

Baterii auto: ce preferi, Varta sau Bosch?
poza generica




După cum știți deja, eu nu am mașină, dar în familia mea sunt conducători auto împătimiți cu care discut despre mașini și consumabilele lor fie că-mi place, fie că nu. Iar una din discuțiile la care particip cel mai adesea, este despre bateriile auto, care e mai fiabilă și ce alegi: Varta sau Bosch? Bineînțeles că sunt și alte mărci de baterii auto pe piață, dar azi m-am oprit la a compara cele două tipuri de baterii auto.

O baterie auto Varta poate ajuta o mașină să funcționeze mai bine, oferind energie fiabilă și consecventă sistemelor electrice ale vehiculului. Funcția tradițională a bateriei în compartimentul motor este bine-cunoscută: fără baterie, vehiculul nu poate fi pornit. Pe lângă motorul de pornire, bujiile, bujiile incandescente, luminile și aplicațiile electronice necesită toate energie electrică. Varta oferă o gamă de baterii auto care sunt concepute pentru a satisface nevoile diferitelor tipuri de vehicule, inclusiv mașini cu sisteme start-stop, vehicule electrice și mașini convenționale. Alegând bateria Varta potrivită pentru mașina dvs., vă puteți asigura că sistemele electrice ale vehiculului dumneavoastră funcționează cel mai bine.

Varta oferă o gamă de baterii auto care sunt concepute pentru a răspunde nevoilor diferitelor tipuri de vehicule, inclusiv mașini cu sisteme start-stop, vehicule electrice și mașini convenționale. Unele caracteristici ale bateriilor auto Varta includ:

  • Capacitate mare: Varta oferă celule de hidrură de nichel-metal (NiMH) cu capacitate mare de până la 4500 mAh (=mili amperi pe oră).
  • Caracteristici excelente de încărcare și descărcare.
  • Fără efect de memorie: bateriile Varta nu au acest efect.
  • Bateriile Varta nu necesită electronice de siguranță scumpe.
  • Ecologic: bateriile Varta sunt reciclabile și produse într-un mod care economisește energie. NU conțin plumb, mercur și cadmiu.

Baterii auto: ce preferi, Varta sau Bosch?



Pentru a alege bateria Varta potrivită pentru mașina dvs., ar trebui să verificați manualul vehiculului pentru recomandările producătorului de echipamente originale pentru:
  • dimensiunea bateriei care se va potrivi cel mai bine cu dimensiunile fizice ale vehiculului dumneavoastră. Multe vehicule pot găzdui mai mult de o dimensiune de grup.
  • Amperi de pornire la rece (CCA): CCA este esențial pentru o bună capacitate de pornire. Este numărul de amperi pe care o baterie poate suporta timp de 30 de secunde la o temperatură de -17C până când tensiunea bateriei scade la niveluri inutilizabile.
  • Capacitate de rezervă (RC): ajută la alimentarea sistemului electric al vehiculului dumneavoastră dacă alternatorul se defectează. Acesta identifică câte minute poate furniza bateria suficientă putere fără a scădea sub tensiunea minimă necesară pentru a rula vehiculul dvs.

Varta oferă un instrument de căutare a bateriei auto care vă poate ajuta să găsiți cea mai bună și mai fiabilă baterie pentru mașina dvs. Puteți introduce marca, modelul și anul mașinii dvs., iar instrumentul vă va arăta ce baterii Varta sunt compatibile cu vehiculul dumneavoastră.

Bosch, la fel ca și Varta, este o marcă faimoasă pe plan mondial care produce baterii auto de înaltă calitate. Ambele companii oferă o gamă de baterii concepute pentru a răspunde nevoilor diferitelor tipuri de vehicule, inclusiv mașini cu sisteme start-stop, vehicule electrice și mașini convenționale. De fapt, atât bateriile Varta, cât și bateriile Bosch sunt fabricate în aceeași fabrică de aceiași angajați ai Brookfield Business Partners. Aceasta înseamnă că există asemănări puternice și modele aproape echivalente între cele două mărci.

Baterii auto: ce preferi, Varta sau Bosch?

 

Bosch oferă bateriile sale auto în cinci game: S3, S4, S5, S4E, S5A2. Varta își oferă bateriile auto în trei game: Black Dynamic, Blue Dynamic, Silver Dynamic. Ambele mărci produc baterii auto fiabile, performante și ușor de utilizat. Toate bateriile auto Bosch nu necesită întreținere, în timp ce Varta oferă o gamă de baterii la diferite puncte de preț pentru a răspunde nevoilor tuturor buzunarelor.

Pe scurt, atât Varta, cât și Bosch produc baterii auto de înaltă calitate, fiabile și performante. Cea mai bună baterie pentru mașina dvs. va depinde de nevoile și preferințele dumneavoastră specifice. Este întotdeauna o idee bună să comparați specificațiile diferitelor baterii pentru a-l găsi pe cel potrivit pentru dvs.

Experții spun că bateriile Varta, dar și Bosch, durează în general între cinci și șase ani dacă sistemul electric al mașinii tale este în stare bună. Depinde si de tipul bateriei. Varta Silver Dynamic, de exemplu, este una dintre cele mai bune alegeri disponibile și poate dura mult timp chiar și atunci când este folosit pentru a alimenta mașini și accesorii care consumă mai multă energie. Cu toate acestea, indiferent cât de excelente ar fi aceste baterii, durata de viață a acestora poate fi afectată semnificativ de alți factori, cum ar fi temperaturile extreme.

Pentru a întreține bateria auto Varta sau Bosch, ar trebui să urmați acești pași:

  • Inspectați bateriile primare și secundare și verificați tensiunea lor în fiecare lună.
  • Dacă trebuie să înlocuiți bateriile dinamice ale vehiculului, cumpărați în perechi în cadrul aceluiași lot de producție. Dacă testați bateriile, opriți toate circuitele electrice și verificați fiecare carcasă a bateriilor pentru a nu deteriorări.
  • Testarea bateriilor implică și verificarea ulterioară a sistemelor electrice ale vehiculului.
  • Urmăriți nivelul de încărcare pentru a vă menține n cea mai mare capacitate de încărcare posibilă. Încărcarea fiabilă și adecvată a bateriei îi poate prelungi considerabil durata de viață. Dacă vehiculul este parcat pentru o perioadă lungă de timp sau nu este autorizat în timpul iernii, o scădere a tensiunii și descărcarea profundă dăunătoare pot fi prevenite cu un încărcător adecvat.
  • Călătoriile scurte pun o presiune enormă asupra bateriilor de pornire – mai ales pe vreme rece. La temperaturi de iarnă, performanța tuturor bateriilor este limitată din motive chimice și generatorul poate furniza o încărcare necorespunzătoare doar pe distanțe scurte. Prin urmare, este și mai important să verificați în mod regulat nivelul de încărcare al bateriilor auto. O verificare a farurilor oferă o impresie aproximativă a nivelului de încărcare al bateriei. Dacă farurile se întunecă rapid când motorul este oprit, bateria trebuie încărcată cât mai curând posibil.

Neutilizarea consumatorilor electrici, cum ar fi încălzirea scaunelor și a volanului, reduce consumul de combustibil și solicită mai puțină presiune asupra bateriei. Cu excepția cazului în care sunt absolut esențiale, numai componentele electrice care sunt utilizate pentru confort ar trebui oprite ori de câte ori este posibil. Acest lucru aduce o contribuție esențială la o mai bună gestionare a energiei în vehicul și crește cantitatea de energie disponibilă pentru încărcarea bateriei. Ar trebui să se acorde prioritate sistemelor care sunt utilizate pentru siguranța rutieră. Prin urmare, farurile ar trebui să rămână aprinse la amurg. Asistenții electronici importanți, relevanți pentru siguranță, ar trebui, de asemenea, să rămână activați.

Acum, indiferent ce baterie ați ales pentru mașina dvs., eu vă doresc drumuri bune și fără incidente!




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin