joi, 10 mai 2018

Mayasii. O civilizatie pierduta. Recenzie



Mayasii. O civilizatie pierduta. RecenzieTitlu - Mayașii. O civilizaţie pierdută
Titlul original - Les cités perdues des Mayas, ed. Gallimard 1987
Autori - Sidney Picasso, Claude Baudez
Traducerea - Irinel Antoniu
Editura - Univers
Colecțiile Cotidianul Enciclopedica
Preţ - 10 lei, 175 pagini format de buzunar
Anul apariţiei - 2007
ISBN - 978-1-60257-066-5
Gen - popularizare a științei, cultură, civilizații dispărute
Comercializată pe site-ul editurii Univers și pe site-urile partenere

Cartea Mayașii. O civilizaţie pierdută, tratează subiecte pe marginea cărora de ani de zile au curs râuri de cerneală: piramidele de la Izamal, Castillo, Chichén Itzá, Templul Jaguarului de la Tikal, acropolele de la Copán, stelele de la Quiriga, picturile murale de la Bompak, mormântul regelui Pacal de la Palenque, codexul de la Dresda, glifele săpate în piatră de către mayași. Despre aceste artefacte misterioase aflăm amănunte științifice, prezentate pe înțelesul tuturor, din 160 de documente care depun mărturie despre cultura maya, despre arta și scrierea de o fascinantă complexitate a acestei civilizații dispărute, care a lăsat în urmă multe semne de întrebare privind originea lor și nivelul de cunoașterea la care ajunseseră.

Mayasii. O civilizatie pierduta. Recenzie

Pe mine m-au atras culturile civilizațiilor dispărute și am citit cu plăcere și mult interes cartea Mayașii. O civilizaţie pierdută. În introducere sunt oferite multe detalii despre primii aventurieri care au intrat în contact cu vestigiile maya. Cartea este presărată cu fotografii ale unor orașe mai puțin cunoscute, ca și ale celor mai celebre artefacte aparținând culturii maya. Totul se leagă, poze și text, și te transportă într-o lume pierdută și regăsită ale orașelor mayașe rămase drept dovadă a unei civilizații foarte înaintate, dar care a sucombat brusc în fața nu se știe cărui obstacol de netrecut.

Mayasii. O civilizatie pierduta. Recenzie

Pe de altă parte, cartea Mayașii. O civilizaţie pierdută nu aduce lămuriri suplimentare - așa cum m-aș fi așteptat - privind calendarul mayaș, sau obiceiurile ori religia lor. Dar asta nu înseamnă că nu e o carte care merită răsfoită, pentru că ea cuprinde istoria exploratorilor acestei civilizații și a restaurării unor temple. Se citește ușor, ca orice carte scrisă pentru marele public, și conține date verificate științific - deși am citit tone de cărți despre civilizațiile dispărute, am ajuns să evit ficțiunea speculativă a unor așa zise teorii referitoare la mayasi și alte popoare pre-columbiene care ar fi dispărut datorită OZN-urilor, extratereștrilor și ale altor cauze la fel de nepământene.

Mayasii. O civilizatie pierduta. Recenzie

În Mayasii. O civilizaţie pierdută găsești capitole cu referire la mitologiile mayașe actuale, și această parte mie mi s-a părut dintre cele mai interesante. Și, la fel ca un alt cititor al cărții, de pe alt meridian, am rămas în urma lecturii cu dorul de a vedea în viața asta Chichén Itzá, desenele de la Palenque și piramidele mayașe, după care, poate că la fel ca anonimul de pe goodreads, îmi voi face un tatuaj cu Quetzalcoatl, șarpele cu pene, întru prețuirea unei civilizații care a lăsat în urma ei comori culturale pe care mintea omenească încă nu le-a descifrat pe deplin nici până astăzi.


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!











14 comentarii:

  1. si pe mine ma fascineaza lumea pierduta,civilizatia ce a fost si a ramas in istorie ca un inceput si un sfarsit plin de mister si magie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi se pare foare important sa ne cunoastem stramosii, ca sa zic asa, adica acele popoare antice făuritoare de civilizatii, ca precursori ai omului modern.

      Ștergere
  2. imi plac lucrurile despre civilizatiile pierdute, cred ca ar fi pe gustul meu aceasta carte!

    RăspundețiȘtergere
  3. In facultate am studiat ceva despre cultura mayasa, dar foarte putin. Aceasta carea m-ar ajuta sa aprofundez subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place subiectul, mi se pare foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
  5. Toata aceasta colectie este fascinanta, am vreo 8 din cele 12 carticele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata am doua, si desi le creau si pe celelalte, nu sunt sigura ca imi voi putea completa colectia.

      Ștergere
  6. Cred ca in timpul liceului citeam astfel de carti. Acum, din cauza timpului extrem de scurt dedicat cititului, prefer alt tip de lectura. Multumim pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă rog, eu în liceu nu eram fană a lecturilor științifice, dimpotrivă, citeam știință popularizată, dar ceva mai orientată către speculativ-fiction. Cărțulia asta este scrisă de arheologi, nu de făcătorii de bani din cărți despre cum au aterizat OZN-urile la Palenque si au făcut desenele alea uriașe...

      Ștergere
  7. Nu prea m au pasionat astfel dr carti, insa cu timpul mi s au mai schimbat afinitatile. Poate de acum o sa ii dau o sansa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa mine, zic ca merita toata atentia, dar fiecare cu gusturile ei! :)

      Ștergere
  8. Mereu am fost pasionata de civilizatiile vechi. Sigur mi-ar placea cartea.

    RăspundețiȘtergere
  9. In liceu eram si eu pasionata de aceasta civilizatie. Mi se pare un subiect tare interesant, cu atat mai mult cu cat aceasta carte vine si cu informatii noi

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi amintesc ca studiasem la istorie despre mayasi si ramasesem fascinata de cultura si civilizatia lor! Pare foarte interesanta cartea!

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.