joi, 29 martie 2018

Ziua in care la capatul celalalt al iubirii n-a mai fost nimeni, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Recenzie.



Ziua in care la capatul celalalt al iubirii n-a mai fost nimeni, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Recenzie.Titlu - Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni
Autor - Ioana Chicet-Macoveiciuc
Editura - Univers
Preţ - 34,90 / 235 pagini
Anul apariţiei - 2017
ISBN - 978‐606‐771‐101‐1

Am citit această carte în două zile. Este a doua carte pe care o citesc pe nerăsuflate, curioasă de a afla ce se întâmplă mai departe, deși unele lucruri erau previzibile, dar altele nu. Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni este un roman de dragoste, totuși roman e mult spus, pentru că după canoanele literaturii, nu corespunde întrutotul unui roman, în afară de lungimea scrierii și de secvența mare de timp în care se desfășoară acțiunea. Textul acesta lung, după cum îl descrie însăși autoarea, este doar despre viață și iubire, despre viața Oanei și a celor din jurul ei, până într-o zi, când la capătul celălalt al iubirii nu mai era nimeni de niște ani.

Ziua in care la capatul celalalt al iubirii n-a mai fost nimeni, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Recenzie.

N-am văzut niciun context social, niciun fundal al poveștii Oanei, ci doar câteva mențiuni necesare textului. Cartea începe în tinerețea Oanei, după terminarea facultății, probabil spre sfârșitul anilor '90, când încă mai locuia în căminul studențesc. Ea este o fată cuminte, liniștită, care preferă o plimbare în parc sau o după amiază în compania unei cărți bune decât să stea în zgomotul și hărmălaia de la club. Și totuși cea mai bună prietenă a ei, temperamentala Lola, este exact opusul. Dar pentru că sunt prietene, Oana merge cu Lola la club, de fiecare dată. După idila cu un tip care o părăsește cu prima ocazie, Oana îl cunoaște în club pe Andrei. Pentru ea se naște o iubire imensă, cu fluturi în stomac la fiecare întâlnire. Se mută la el în scurt timp, în casa domnului Emil, unde Andrei locuia cu chirie.

Ziua in care la capatul celalalt al iubirii n-a mai fost nimeni, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Recenzie.

Însă Andrei este un tip tăcut, calm, răbdător, care ascunde multe secrete. Față de el, Oana e exuberantă și vorbăreață. Periodic, diferențele dintre ei îi determină să se certe, dar nu pot sta mai mult de două zile unul fără celălalt și se împacă. După aproape un an, timp în care Oana a neglijat-o pe Lola (mi s-a părut puțin expediată această parte a prieteniei profunde dintre ele), se întâmplă ceva și relația se rupe. Fără explicații din partea lui Andrei. Cu sufletul spart în bucăți, Oana merge mai departe prin viață, sperând că timpul va vindeca rana, dar amintirea lui Andrei și iubirea pe care i-a purtat-o n-o lasă să trăiască normal. Se simte moartă pe dinăuntru, deși i se întâmplă lucruri frumoase, ca un bonus al sorții. Și, când credea că a reușit să uite trecutul și să meargă mai departe, Andrei apare brusc, și odată cu el, năvălește prin toți porii trupului Oanei pasiunea reaprinsă.

Ziua in care la capatul celalalt al iubirii n-a mai fost nimeni, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Recenzie.

În romanul Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni totul este scris prin prisma a ceea ce crede, simte și vede Oana. Ea este personajul cel mai complex, celelalte sunt doar schițate, mai mult sau mai puțin. Oana nu află niciodată răspunsul la frământarea ei interioară, dacă Andrei a iubit-o. Există la un moment dat un soi de explicație pentru despărțirea lor din tinerețe, dar e mai mult o dezvăluire a secretelor vieții lui, o justificare a indiferenței afișate atunci, decât un mod de a-i spune te iubesc.

Ziua in care la capatul celalalt al iubirii n-a mai fost nimeni, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Recenzie.

Capitolele de final par (dez)lipite cumva, de restul cărții. Pentru că există o zi în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni, iar după această zi nimic nu mai avea importanță și cartea se putea încheia așa. Totuși Ioana Chicet-Macoveiciuc a forțat finișul și a făcut ca soarele să apară din nou în viața Oanei. O Oană matură, fericită, vindecată de iubirea obsesivă care poate n-a fost decât în mintea ei, o Oană rămasă întreagă, lângă cei care o iubeau cu adevărat și pentru care a meritat să devină alt om.

Ziua in care la capatul celalalt al iubirii n-a mai fost nimeni, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Recenzie.

Romanul place, prinde la public, în special la cel feminin, căruia i se adresează. Fiecare femeie se regăsește cumva în carte. Iubirea Oanei pentru Andrei e acea iubire pe care cu toatele am simțit-o la un moment dat, e unică, e pasiunea însăși. Frământările ei sunt ale noastre, întrebările ei au fost și ale noastre, trăirile ei le-am trăit și multe dintre noi, aievea. Însă spre deosebire de Oana din roman, Oanele cuminți din viață n-au întotdeauna parte de fericirea descrisă, dimpotrivă, Lolele de lângă noi trag întotdeauna lozul câștigător. Mi-ar fi plăcut ca Lola din carte, temperamentala, frivola și nonconformista Lola, aceea care o susține necondiționat pe Oana până la capăt și rămâne fidelă prieteniei lor, să fie ceva mai pe larg creionată în această carte, care, până la urmă, are un singur personaj principal: sufletul de femeie.


Dacă ați citit cartea, mi-ar plăcea să comentăm împreună despre ea.

Mulțumesc editurii Univers pentru oportunitatea de a citi acest best-seller și de a scrie această recenzie pentru voi.

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!











marți, 27 martie 2018

Camera 309 episoadele 51-55 turcesti rezumat



Camera 309 episoadele 51-55 turcesti rezumatOnur și Lale dau o petrecere surpriză organizată de ea, dar trebuie să se confrunte cu un obstacol pus la cale de terapeut. Cei doi soți se văd nevoiți s-o ia de la capăt, mutându-se fiecare acasă la el și dându-și întâlniri ca și cum abia s-au cunoscut. Astfel, relația lor ar trebui să se cimenteze.

Și într-adevăr, în ciuda tuturor, cei doi redevin fericiți, flirtează unul cu celălalt și se simt bine împreună. Dar vine și momentul în care el o cere de nevastă pe Lale și apoi urmează logodna. Terapeutul Pînar îi determină pe toți cei din familie să se implice în acest exercițiu. Acum familia lui Onur se pregătește să ceară mâna lui Lale. Acasă la ea se fac pregătiri și toată lumea așteaptă cu nerăbdare ziua aceea...

Dar, ca de obicei, intervine ceva și mamele lor se supără. Acum cei doi soți trebuie să acționeze ca să le împace. Pînar, însă, deja a trecut la fapte. A mai rămas un singur obstacol în calea fericirii lor. Lale vrea să-l găsească pe tatăl ei ca să aibă loc o confruntare. Onur n-o lasă singură în această aventură și amândoi pornesc în căutarea lui.

Onur și Lale petrec o vacanță de vis la hotel. După mult timp, sentimentul acesta de relaxare și de liniște sufletească le face foarte bine. Iubirea lor s-a închegat, dar totul durează până când intră din nou în scenă Betul, Erol și Filiz. Între timp Kurtulus și Onur au câte o surpriză pentru Lale și Nilufer.

Când se întorc din vacanță, Lale vrea să ajute la florărie, dar nu știe ce are de făcut când bona lui Emir se îmbolnăvește. Onur se oferă voluntar să aibă grijă de micuț. Lale nu este convinsă că soțul ei chiar știe cum să îngrijească un copil mic, așa că ezită. Situația se transformă într-un fel de pariu. Nilufer și Kurtulus se implică.

Onur și Kurtuluș au grijă de copil pe rând, timp de câteva zile, și când totul pare să decurgă normal, Emir și Gulșah dispar...


Acest rezumat cuprinde cca 11 ore de serial fără reclame.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!






a fost: Camera 309 ep. 46-50 tr                                     urmează: Camera 309 ep. 56-65 tr, ultimele episoade

sursa foto: capturi video de pe youtube

Pentru alte episoade din acest serial vă rog accesați pagina Rezumate seriale.







luni, 26 martie 2018

Dragostea e capcana diavolului de Hande Altayli. Recenzie



Dragostea e capcana diavolului de Hande Altayli. RecenzieTitlu - Dragostea e capcana diavolului
Titlul original - Așka șeitan karîșîr
Autor - Hande Altaylî
Traducerea - Emilia Comănici
Editura - Univers
Colecția - Globus
Preţ - 14 lei, 192 pagini
Anul apariţiei - 2010
ISBN - 978-99931-13-19-5

Când am văzut pe site-ul editurii Univers cartea autoarei Hande Altaylî mi-am dorit s-o pun în coș pentru că bănuiam că avea să-mi placă. N-am citit mulți autori turci, însă cred că au un talent înnăscut pentru a scrie, pentru a țese povești credibile, chiar dacă scenariștii serialelor turcești de la tv mai lungesc intriga din diverse motive, plictisind telespectatorul și derapând în derizoriu acțiunea.

Dragostea e capcana diavolului de Hande Altayli. Recenzie

Dar la o carte așa ceva nu se întâmplă. Cartea este întotdeauna fascinantă, bună, fluidă, cu un subiect care nu se poate să nu te captiveze. La fel este și Dragostea e capcana diavolului, o carte bine scrisă - și bine tradusă! felicitări Emiliei Comănici și redactorilor Univers - cu un subiect surprinzător de occidental pentru gusturile orientale, care rezonează mai mult cu obiceiuri vechi de zeci sau chiar sute de ani decât cu stilul foarte liberal de gândire european, cel puțin în ceea ce privește viața de cuplu. Cu toate acestea Hande Altaylî face unele concesii tradițiilor poporului căruia îi aparține și consideră iubirea dintre un bărbat și o femeie un păcat, mai ales dacă el este căsătorit.

Dragostea e capcana diavolului de Hande Altayli. Recenzie

Așadar, Aslî, eroina romanului Dragostea e capcana diavolului, este o femeie de 33 de ani care a trecut printr-o mare și unică iubire cu niște ani în urmă. Omer, bărbatul de care a fost îndrăgostită până la obsesie, era însurat și era amantul mătușii ei, Julide. Însă după ce Julide trece la cele veșnice, Omer, care se simțise atras inexplicabil de tânăra, pe atunci, nepoată a iubitei lui, o seduce cu ușurința unui bărbat foarte versat și experimentat într-ale amorului. Aslî nu se poate nici ea împotrivi simțurilor năvalnice care o copleșesc. Iubirea lor crește și evoluează, dar într-o zi Omer dispare fără o vorbă.

Aslî se rupe de trecut, se mută, pleacă la alt job și vrea să scape de amintirea lui și de durerea despărțirii căutând alți parteneri. Ariciul, apoi Sinan, o iubesc pe Aslî dar inima ei nu-și mai aparține și de fiecare dată rupe relația pentru că nu se regăsește în ea. Omer o caută și dă peste două dintre prietenele ei, Zerrin și Nalan. Nalan acceptă la un moment dat să-i furnizeze informații despre Aslî și el o urmărește, fără ca ea să afle. Pe de altă parte, și el o iubește nespus de mult, dar vrea s-o uite și să-și vadă de viață, însă divorțează, apoi se recăsătorește cu o altă femeie pe care o părăsește după 3 luni, dându-și seama că n-o să scape niciodată de iubirea nutrită pentru Aslî.

Dragostea e capcana diavolului de Hande Altayli. Recenzie

Aparent întâmplător, după șapte ani de la despărțirea lor, cei doi se reîntâlnesc și acum Omer este liber. Viața le oferă amândurora o a doua șansă. Oare vor ști cei doi s-o fructifice și să împlinească această iubire fascinantă de ambele părți? Finalul este neprevăzut și vă las să-l descoperiți singuri.

Colateral, m-a amuzat personajul Ali Kerim, șeful idiot al lui Aslî, care are o relație amoroasă cu Nalan, mi-a plăcut stilul foarte bine strunit al autoarei Hande Altaylî, care nu se pierde în detalii și conduce perfect acțiunea romanului, am citit cartea Dragostea e capcana diavolului ca pe apă, cum se spune, și mi-a plăcut mult, mai mult decât orice serial turcesc bun.

Dragostea e capcana diavolului de Hande Altayli. Recenzie

Dacă vă plac serialele turcești, cu siguranță o să vă placă și Dragostea e capcana diavolului de Hande Altaylî. Un roman de dragoste, unde personajele principale trăiesc iubirea vieții lor, în tumultul marelui oraș Istanbul, la granița dintre interdicțiile tradițiilor turce și libertatea oferită de gândirea occidentală.


Mulțumesc editurii Univers pentru oportunitatea de a citi acest roman. Cartea se poate comanda direct de pe site-ul editurii sau de pe site-urile partenere.


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!






Pentru alte articole de același gen vă rog accesați pagina Recenzii cărți.







vineri, 23 martie 2018

Camera 309 episoadele 46-50 turcesti rezumat



Camera 309 episoadele 46-50 turcesti rezumatOdată ce gheața dintre Onur și Lale se topește, apar alte neînțelegeri care din nou îi separă. Onur e foarte supărat pe Lale și crede că e vremea să-i dea o lecție. Dar ceea ce face el, o enervează și mai tare pe Lale și lupta dintre ei reîncepe. Ba, mai mult, vine și ziua primei înfățișări de la tribunal... Însă când credeau că vor ajunge să finalizeze divorțul, judecătorul le propune să încerce mai întâi să se împace și să apeleze la consiliere de cuplu. De fapt, îi cam obligă să facă asta, iar cei doi nu sunt încântați deloc, dar nu au încotro. În schimb Songul și Yîldîz sunt fericite, pentru că ele văd acest fapt ca pe un semn bun.

Onur și Lale încep terapia și fac ceea ce li se spune. Relația lor pare să se reia de la zero. În continuare, terapeutul le propune să meargă împreună într-o stațiune și ei se pregătesc să plece la Agva. Filiz, care a devenit rea din cauza hipnozei sub care se află, are de gând să le stea în drum ca să nu-i lase să plece. Imediat îl cooptează pe Erol și pun la cale o intrigă.

Însă Agva are un loc special în inimile celor doi soți și ei chiar își amintesc cu drag de ceea ce s-a întâmplat între ei acolo și din nou dau semne de împăcare, pe măsură ce plecarea se apropie. Totuși, din nefericire, intriga pusă în aplicare de Filiz și Erol dă roade și Onur cu Lale se trezesc în mijlocul unei mari neînțelegeri, iar iubirea lor va trece printr-un test surpriză. Onur va avea un accident...

După aceea, în timpul refacerii, el începe să se întrebe serios ce vrea de la viață și de la relația cu Lale. Acțiunile sale ulterioare le fac pe Songul și pe Yildiz să iasă din letargie. Ele observă ce face Onur și trebuie să ia o atitudine referitoare la viața lui de familie. Lale, la rândul ei, este supărată că Onur o tratează cu răceală și se gândește să își recâștige locul din inima lui.


Acest rezumat acoperă aprox. 11 de ore de serial fără reclame.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!






a fost: Camera 309, ep. 31-45 tr                                     urmează: Camera 309, ep. 51-55 tr

sursa foto: capturi video de pe youtube

Pentru alte episoade din acest serial vă rog accesați pagina Rezumate seriale.







miercuri, 21 martie 2018

Camera 309 episoadele 31-45 turcesti rezumat



Camera 309 episoadele 31-45 turcesti rezumatBebelușul Emir aduce multă fericire în casă deși unii își pun anumite întrebări. Ciorovăielile dintre Songul și Yildîz se întețesc pe zi ce trece. Într-o zi Yildîz află că scrisoarea anonimă primită de Songul a fost trimisă de Betul, așa că găsește cu cale să-l avertizeze pe Onur să fie cu băgare de seamă. Ascultând de sfatul mamei sale, Onur stă de vorbă cu Lale, spunându-i adevărul în legătură cu contractul prenupțial. Pe măsură ce Lale continuă să mintă în jurul ei că Onur e plecat cu afaceri, acesta încearcă să se împace cu ea. Kurtulus este acela care se bagă să-i ajute. Între timp, cu toții vor să-i convingă pe Filiz și Sadi să revină acasă.

La un moment dat Lale se vede față în față cu Onur, la ușa ei, și nu mai știe ce să spună. Onur se folosește de momentul de tăcere și intră în casă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat., apoi îi spune lui Songul că a revenit mai devreme din călătoria de afaceri. Lale, căreia nu-i place să fie pusă în fața faptului împlinit, se enervează și decide să-i spună lui Songul adevărul. Dar, ca de obicei, un eveniment neprevăzut încurcă lucrurile și mai mult, apropiindu-i pe Lale și Onur. Acum, cei doi soți continuă să se prefacă de dragul familiilor lor. În schimb Onur face tot posibilul să fie iertat de Lale, așa că are de gând să rupă contractul prenupțial. Yildiz află și vrea să-i spună lui Lale despre asta. Betul și Erol folosesc situația în avantajul lor și plănuiesc jocuri noi prin care să-i determine pe Lale și Onur să se certe și să se despartă.

La aniversarea companiei, Onur îi spune lui Lale că vrea să rupă contractul nupțial, astfel ea se înmoaie și îl iartă pe soțul ei. Dar Betul și Pelinsu sunt înfuriate că planurile lor au fost dejucate încă odată. Onur și Lale trăiesc iarăși o perioadă fericită și se hotărăsc să le facă tuturor o surpriză de Valentine's Day. Se pregătește o gală pentru un proiect la care lucrează Onur, în care Lale i-a acordat tot sprijinul. Situația nu este deloc pe placul lui Erol și Pelinsu. Betul află că Lale caută o dădacă pentru micuțul Emir și încearcă să tragă foloase de pe urmă acestei informații. Din nou se făurește un plan diabolic pentru a-i învrăjbi pe cei doi soți. De data asta, Pelinsu și Erol cad în propria capcană.

Camera 309 episoadele 31-45 turcesti rezumatDupă toate cele petrecute, relația dintre Onur și Pelinsu se strică de tot. Lale caută să-și găsească un job ca profesoară și primește tot suportul familiei. Totuși Onur nu este de acord cu acest pas iar ea se vede prinsă între iubirea pentru Onur și dorința de a avea un serviciu ca între ciocan și nicovală. Când are loc o confruntare între ei doi pe această temă, Onur reacționează exagerat iar Lale rămâne surprinsă de gest. Până la urmă el îi lasă toată libertatea de decizie, dar o pune într-o mare dificultate.

Un cumpărător vine să preia florăria și oferă o sumă importantă de bani. Kurtulus este de acord cu tranzacția, dar Songul nu vrea să audă de așa ceva. Atunci el, împreună cu Nilufer și Nergis vor face presiuni asupra ei ca să se răzgândească. Onur este amenințat de Pelinsu și șantajat că Lale va afla adevărul în legătură cu moștenirea averii și căsătoria ei, astfel că el se vede nevoit să ia o hotărâre. Ca să n-o piardă pe Lale, cere ajutorul părinților lui. Yildîz se întâlnește cu Pelinsu și stă de vorbă cu ea, încercând s-o mituiască în schimbul tăcerii.

Când află despre persoana care vrea să cumpere florăria, Onur se duce la Kurtuluș și le spune că acel cumpărător nu este cineva de încredere. Însă deja este prea târziu, pentru că vânzarea a fost încheiată. Planurile lui Betul sunt din nou dejucate. Lale este acceptată la o școală în Istanbul și visul său se împlinește. Deși familia se bucură de succesul ei, o veste proastă vine să le strice buna dispoziție.

Kurtuluș și Samet o ajută pe Songul cu florăria, dar acest ajutor îi bagă pe toți în bucluc. Acum trebuie să se salveze din situația în care au intrat. Lale vizionează clipul video în care Pelinsu demonstrează că Onur s-a căsătorit doar ca să intre în posesia averii și este distrusă de durere și dezamăgire. Nici nu vrea să-l asculte pe Onur, să vadă ce are de spus, că-și ia copilul și se duce la maică-sa acasă. Onur este și el devastat și nu știe cum să acționeze mai departe. Pentru prima oară Betul și Erol și-au văzut scopurile atinse. Ismet se înfurie și îi limitează rolul lui Onur în companie. Dar lui nu-i pasă nici de firmă și nici de bani, ci de Lale, pe care o vrea din nou lângă el. Pentru asta, este în stare de orice, dar drumul până la inima și iertarea lui Lale nu va fi ușor. Ea îl respinge mereu, așa că Onur, până la urmă, se lasă păgubaș.

Camera 309 episoadele 31-45 turcesti rezumatFiliz aude ce se întâmplă și imediat pune la cale un plan în care cooptează și un membru al familiei. Stratagema ei funcționează, dar când toată lumea se așteaptă ca Onur și Lale să se împace, lucrurile se petrec exact pe dos și cei doi se ceartă iar. Între timp la școala unde predă Lale se organizează o acțiune de caritate la care ea și un coleg, Ugur, lucrează de zor. Onur îi vede împreună și interpretează totul greșit, gelozia punând stăpânire pe el. În contrapartidă, la proiectul de la firmă, o ia pe Leyla drept parteneră și astfel Lale devine curioasă, la rândul ei, cine este noua colegă a soțului ei.

Lucrurile scapă de sub control și Onur începe să pomenească despre un eventual divorț. Lale se înfurie, zice că și așa relația lor era pe terminate, deci, să se demareze acțiunea de divorț și să se pregătească actele. Apoi discută separat cu avocatul familiei și fiecare crede despre celălalt că doar a mimat iubirea. Songul descoperă un mare secret și se supără foarte tare pe fetele ei.

Onur și Lale trebuie să se întâlnească la avocat ca să perfecteze actele de divorț. Însă ceva neprevăzut se produce cu Ismet, care se îmbolnăvește și își pierde memoria. Cei doi încep din nou să joace teatru în fața familiei că sunt un cuplu fericit, amânând momentul în care să le spună că au divorțat. Yildiz este fericită, însă Betul, dimpotrivă. Betul și Erol încep să caute remedii pentru ca amnezia lui Ismet să se vindece.

Între timp Filiz naște gemeni, ea și Erol fiind foarte fericiți că au devenit părinți. Acum, rămâne de văzut dacă jocul făcut de Onur și Lale va continua și în ce fel ....


Acest rezumat acoperă aprox. 33 de ore de serial fără reclame.





Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!






a fost: Camera 309 ep. 25-30 tr                                     urmează: Camera 309, ep. 46-50 tr

sursa foto: capturi video de pe youtube

Pentru alte episoade din acest serial vă rog accesați pagina Rezumate seriale.







luni, 19 martie 2018

Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde, de Franny Moyle. Recenzie



Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde, de Franny Moyle. RecenzieTitlu - Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde
Titlul original - Constance: The Tragic and Scandalous Life of Mrs Oscar Wilde
Autor - Franny Moyle
Traducerea - Cristina Jinga
Editura - Humanitas
Colecția - Convorbiri. Corespondenţe. Portrete
Preţ - 15 lei pe Libris (400 pagini)
Anul apariţiei - 2014
ISBN - 978-973-50-4307-0
Comercializată pe Libris

Franny Moyle este o scriitoare britanică, directoare a unui teatru londonez, care a studiat literatura engleză și istoria artei. Însă mai mult decât literatura, se pare că este interesată de viețile particulare ale scriitorilor, de care s-a interesat îndeaproape, cel puțin în ceea ce îi privește pe pre-rafaeliti și pe Oscar Wilde.

Coperta cărții de față, o biografie, nu știu dacă neapărat romanțată, asta veți vedea când o veți citi, prezintă două fotografii: Oscar, bărbatul excentric, trecând drept chipeș după canoanele vremii, afișând bunăstare și eleganță, privind înainte, iar lângă el, Constance Lloyd, soția lui, cu un copil în brațe, oarecum copleșită de îndatoririle conjugale, care privește către el, către Oscar, omul pe care l-a iubit până la capăt și alături de care a stat, fiind în stare de orice sacrificiu posibil ca să nu-l piardă.

Franny Moyle ne prezintă viața acestei Constance alături de scriitorul Oscar Wilde, un bărbat fermecător în aparență, dar dificil în intimitate. La început au trăit zile frumoase, s-au căsătorit după câțiva ani de relație, au trăit așa cum trăiau scriitorii vremii, mai boem, deși își permiteau o viață stabilă financiar. Oscar era celebru, piesele lui se jucau cu casa închisă, era favoritul presei și, la rândul său, se bucura de acest statut privilegiat.

În 1888 Constance era căsătorită cu Oscar de 4 ani și se cunoșteau deja de 9. Dragostea dintre ei a fost reciprocă și puternică, cel putin o vreme, dacă e să ne luăm după schimburile de scrisori dintre ei. Cu toate acestea, Constance aprecia munca scriitoricească a soțului ei, iar el o susținea în proiectele sale artistice și în lupta pentru drepturile femeilor. În viața lor a apărut un copil, apoi al doilea, care se spune că a însemnat și sfârșitul vieții de cuplu între cei doi soți. Din acest moment încolo, Oscar a început să se distanțeze de tot ceea ce reprezentase pentru Constance până atunci. Între ei apare un tânăr de 17 ani, Robbie Ross, care trezește gusturile homosexuale ale lui Oscar. Constance acceptă acest ciudat triunghi conjugal. Mai târziu Oscar îl cunoaște pe lordul Alfred Douglas, zis Bosie, un tip egoist, vanitos, plin de sine, care îl cucerește definitiv și care va reprezenta distrugerea căsniciei cuplului Wilde, ruinarea lor financiară și a reputației scriitorului.

Constance luptă să-l poată scoate pe Oscar de sub influența malefică a lui Bosie, deși el deja se purta urât cu ea, dar e o luptă cu morile de vânt. Oscar ajunge la închisoare, după un scandal de presă, pentru că în vremea aceea, deși existau destui homosexuali practicanți, acest lucru era considerat un delict. Constance nu divorțează, poate dintr-o fărâmă de speranță că soțul ei își va reveni la ceea ce fusese cândva, ci își schimbă numele. Însă evenimentele o copleșesc. La 39 de ani se stinge în exil, la Genova.

Franny Moyle prezintă pentru prima dată în Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde cele 300 de scrisori nepublicate, scrise de Constance, în marea lor majoritate către prietena și confidenta ei Georgina Mount-Temple. Cartea este frumoasă dar tristă și pe de-a întregul convingătoare. O pasiune dezlănțuită și nepotrivită cu vremurile, poate distruge viețile celor din jur, la figurat, dar și la propriu. Ca-n viață, cel care a cauzat răul, Alfred Douglas, supraviețuiește tuturor, și părăsește această lume târziu, în 1945, după un atac de cord.

Cum ar fi arătat viața lui Constance dacă ar fi trăit cu o sută de ani mai târziu? Cu siguranță altfel. Nimeni nu l-ar fi condamnat pe Oscar pentru orientarea sa sexuală, iar reputația lui n-ar fi fost știrbită. Dar în orice secol, o iubire devastatoare poate să distrugă vieți. Ori poate că o Constance a vremurilor noastre și-ar fi luat copiii și ar fi pus capăt unei căsnicii eșuate și unei iubiri fără obiect. La urma urmei, decât să te autodistrugi, mai bine o iei de la capăt pe un alt drum. Dar socialmente vorbind, asta nu era o opțiune validă în frământatul început de secol douăzeci.


Mulțumesc librăriei Libris pentru că mi-a oferit oportunitatea de a citi și recenza această carte.


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!










duminică, 18 martie 2018

Smulgatorul de inimi, de Boris Vian. Recenzie



Smulgatorul de inimi, de Boris Vian. RecenzieTitlu - Smulgătorul de inimi
Titlul original - L'Arrache-cœur (prima apariție - 1953)
Autor - Boris Vian (1920-1959)
Traducerea - Diana Crupenschi
Editura - Univers
Colecția -
Preţ - 20 lei/ 176 pagini
Anul apariţiei - 2012
ISBN - 978‑99931-865-2-6

Boris Vian este un scriitor complex, care poate alătura poezia, fantasticul, anti-existențialismul și absurdul la un loc, fără accente stridente, ba dimpotrivă, parcă acest melanj stilistic și de curente literare îi reușește cel mai bine. La început am avut senzația că citesc o carte de Serge Brussolo, datorită scriiturii oarecum asemănătoare, a alăturării unor elemente diferite în asocieri stranii și figuri de stil originale:

lumina zilei își luase zborul în spatele falezei... 

sau, despre un bebeluș nou-născut:

era roz, cu o guriță umedă de caracatiță și ochi de carne încrețită. 

Însă pe parcurs parcă aș fi intrat în Imaginarium-ul dr. Parnassus, pentru cei care știu la ce film fac aluzie. Totul începe firesc, normal, ca și cum ai păși într-un univers imaginar, dar prietenos. Însă pe măsură ce te adâncești în poveste, normalitatea lasă treptat, locul unui univers absurd și atemporal, în care personajele au nume simbolice, și dacă te gândești că pe personajul principal îl cheamă Jacquemort (=Jacques cel mort), te duce gândul că lumea descrisă de Vian este o lume de dincolo de realitate.

Smulgatorul de inimi, de Boris Vian. Recenzie

Romanul începe cu sosirea lui Jacquemort, un medic psihiatru (care se consideră gol sufletește și vrea să psihanalizeze oamenii ca să se umple de poveștile lor), într-un sat la malul mării, unde prima sa misiune este să moșească nașterea a trei băieți. El o aude pe Clementine țipând în durerile nașterii, și astfel ia contact cu cei la care va rămâne să locuiască o vreme. Clementine face o depresie post-natală puternică și își respinge propriul soț, pe Angel, considerând că din cauza lui a trebuit să suporte chinurile facerii. În consecință, de nevoile ei și ale celor trei bebeluși, botezați Joel, Noel și Citroen, se va ocupa Jacquemort, ca și cum nu Angel ar fi cealaltă jumătate a cuplului, ci el, psihanalistul.

Smulgatorul de inimi, de Boris Vian. Recenzie

În dorința de a o ajuta pe Clementine, Jacquemort merge la dulgher, pentru pătuțuri, la preot pentru botez și astfel ia contact cu locul în care se află. Biserica e în formă de ou, preotul se află într-un conflict permanent cu sătenii, cărora nu vrea să le facă să crească dulcișorul și pe care-i consideră îndepărtați de Dumnezeu, oamenii nu au rușine și acționează cel puțin ciudat, animalele au un statut asemănător oamenilor, dar sunt pedepsite dacă greșesc și bătrânii sunt vânduți la licitație, în târguri, drept jucării pentru copii. Rușinea și alte sentimente de vinovăție sunt aruncate într-un râu roșu, de unde La Gloire, cel menit să preia aceste sentimente aruncate în apă, trebuie să le scoată la suprafață cu dinții.

Smulgatorul de inimi, de Boris Vian. Recenzie

Jacquemort se revoltă pentru ceea ce vede dar lumea îl disprețuiește pentru asta. Însă el își urmează cu insistență dorința de a psihanaliza pe cineva. Servitoarea Clementinei, Culblanc (=cur alb), crede că psihanaliza înseamnă a face dragoste și devine metresa doctorului, care acceptă bucuros oferta fetei. Când Jacquemort nu are chef s-o "psihanalizeze" pe Culblanc, ea îl primește în pat pe stăpân, pe Angel, care este respins de soție. Până la urmă servitoarea rămâne fidelă, dacă se poate spune așa, Clementinei, pentru că ei îi povestește totul în legătură cu relația cu doctorul, și Clementine este aceea care îi interzice lui Culblanc să răspundă la întrebările puse de Jacquemort care, totuși, voia să afle câte ceva despre ea.

Smulgatorul de inimi, de Boris Vian. Recenzie

Povestea curge mai departe, intrând tot mai adânc în universul paralel din sat. Singurul care încă rămâne normal, până la un punct, este Jacquemort. Disperat că oamenii nu se lasă psihanalizați, vrea să analizeze o pisică dar se lasă păgubaș. Până la urmă cel care acceptă provocarea va fi La Gloire, iar după ce bătrânul moare, Jacquemort îi va lua locul, trebuind să curețe râul roșu de rușinea aruncată de săteni. Astfel, devine și el parte a acelei lumi ciudate, contribuind la mersul ei înainte.

Smulgatorul de inimi, de Boris Vian. Recenzie

Alegorie a conștiinței umane, sondare a unui psihic colectiv trecut printr-un război mondial, care după ce a văzut atâtea orori, nu mai vrea să știe de nimic decât de propriul egoism și de satisfacerea propriilor nevoi, Smulgătorul de inimi satirizează defectele omenești și pune cititorul pe gânduri. Lumea lui Vian este o lume a satirei absurde și a adevărurilor crude, spuse fără preaviz. Lectura este foarte plăcută, în ciuda fundalului absurd care devine prim plan pe parcurs. Smulgătorul de inimi e o carte pe care o iei în mână, te lungești comod pe canapea și apoi te bucuri de călătoria la care te invită din chiar primele sale pagini.

Smulgatorul de inimi, de Boris Vian. Recenzie


Mulțumesc editurii Univers care mi-a pus la dispoziție această carte.

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!










sâmbătă, 17 martie 2018

Bijuteriile de pe eshop. Experienta mea.

Bijuteriile de pe eshop. Experienta mea.


Sunt clientă bijuterii-eshop de cca un an de zile, poate și mai puțin, am făcut câteva comenzi la ei și am fost foarte mulțumită de bijuteriile luate și de rapiditatea cu care mi-au fost livrate. Calitatea produselor este foarte bună, și spun asta comparând cu alte bijuterii luate din oraș, sau comandate la ateliere de profil, care s-au rupt după 2 luni, fără să se agațe sau fără să fie exercitată vreo presiune asupra lor, ori piatra de la inel a sărit după câteva săptămâni de purtare.

Bijuteriile de pe eshop. Experienta mea.

Bijuterii-eshop au de toate: aur, argint, tungsten, oțel chirurgical, piele, titan. Pentru fiecare, ce tip de bijuterii preferă și cum s-a obișnuit. Produsele vin în cutiuțe separate, la aur se livrează pentru fiecare piesă și o bucată de bumbac special impregnat cu o substanță care lustruiește rapid aurul și îl curată de impurități. Bijuteriile din aur vin împachetate foarte elegant în pungi cadou negre legate cu panglică. La fiecare comandă am primit și un catalog de produse plin cu coduri de reducere care pot fi folosite o perioadă anume. De asemenea, la bijuteriile de aur și de argint, se livrează un certificat de calitate și garanție.

Bijuteriile de pe eshop. Experienta mea.

De fiecare dată am primit în 2-3 zile lucrătoare bijuteriile comandate și am plătit curierului. Din câte am văzut pe site, firma are magazin de desfacere în Focșani dar bijuteriile vin din străinătate, compania-mamă numindu-se Spersky, și este situată în orașul Košice din Slovacia. Prețul aurului e puțin mai mare decât în magazinele de profil (cel puțin acelea din orașul meu), dar după cum am spus primești cutiuță și pungă cadou, pânză specială de șters bijuteria, plus transportul care e gratis, adică inclus în preț, iar la acest tip de transport există o asigurare care costă suplimentar. La fiecare comandă primiți un număr de puncte care ulterior pot fi transformate într-un voucher pe care îl puteți folosi la comanda următoare.

Bijuteriile de pe eshop. Experienta mea.

Eu, una, sunt foarte mulțumită de produsele alese și de aceea recomand bijuterii-eshop. Mi-am luat până acum 4 pandantive de aur, câteva inele de argint cu cristale de zirconiu alb sau colorat, și pe acel my preșăz 😊 care este din tungsten. Dacă nu vă știți măsura de la inel, mergeți la orice magazin de bijuterii cu un inel pe care-l aveți și rugați să va spună ce măsură este. În principiu sunt două feluri de măsurători - care țin cont de diametrul interior al inelului, sau de circumferință. În unele țări aceste cifre se traduc în litere, dar la eshop au mărimile cu circumferința interioară a inelului sau a degetului vostru.

Bijuteriile de pe eshop. Experienta mea.

Eu am o fascinație pentru bijuterii, și din când în când, mai cumpăr câte unele. Recent, am făcut o comandă și pe amazon.com, și sunt curioasă când sosește coletul.


Voi? Vă plac bijuteriile din metale prețioase?



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!











marți, 13 martie 2018

Foloasele nebanuite ale mierii

Foloasele nebanuite ale mierii


Fiecare avem în casă miere de albine. Sau dacă nu chiar fiecare, majoritatea dintre noi, bănuiesc. Pentru că mierea este mai bună decât zahărul, mai sănătoasă, fiind un produs natural, neprocesat (sau, cel puțin așa ar trebui să fie). Mierea este primul îndulcitor folosit de omenire cu mult înaintea zahărului și în principiu, e un amestec de zaharuri, enzime, vitamine, minerale și aminoacizi cu proprietăți antifungice, antibacteriene și antioxidante. Dar mierea nu este folosită doar ca aliment. Ea are multe și nebănuite alte întrebuințări.

În cosmetică, mierea este întrebuințată ca atare, acasă, sau în produsele comercializate de către diverși producători, pentru că este un foarte bun hidratant al pielii, redând elasticitatea acesteia.


  • Dacă vrei să-ți aplici o mască hrănitoare, foarte rapid, unge-te cu miere pe fața demachiată, las-o timp de 15-20 de minute apoi îndepărtează cu apă caldă. Atât de simplu!


Foloasele nebanuite ale mieriiPielea scalpului și părul beneficiază și ele de pe urma mierii, pentru că face firul de păr mai sănătos, mai suplu, iar pielea capului este protejată de agenții agresivi din șampoane. Cine are vreo formă de dermatită, să încerce să folosească și tratamentul cu miere, se pare că va scăpa de probleme datorită proprietăților acesteia.


  • Înainte de șamponare, la spălat, faceți un amestec de miere și ulei de măsline în proporția de 2 la 1 și masați bine pielea capului, apoi ungeți părul în întregime cu acest amestec. Acoperiți-vă creștetul cu un prosop și lăsați 30 de minute să acționeze. Apoi vă spălați pe cap așa cum faceți în mod obișnuit.


  • Iar dacă vreți să beneficiați de o piele mătăsoasă peste tot, puneți câteva linguri de miere în apa din cadă când faceți baie. Veți avea parte de o senzație minunată de răsfăț, de arome subtile și de beneficiile mierii care vă va desfăta în mod delicat pielea.


Ca medicament, de asemenea mierea este folosită în diverse afecțiuni, nu doar pentru a îndulci ceaiul fierbinte când avem gripă.


  • De exemplu, dacă aveți un herpes, aplicați miere pe locul afectat. 


Foloasele nebanuite ale mieriiPrin proprietățile ei antibacteriene și prin calitatea mierii de a vindeca o rană, veți scăpa de pustulele herpetice mai repede decât cu medicamentele clasice. Tot mierea este folosită ca un adjuvant important împotriva tusei, sau a aftelor bucale, ori ale altor afecțiuni ale mucoasei bucale și faringiene. Împotriva deranjamentelor intestinale și a paraziților mierea poate face minuni.


  • La nevoie, faceți un amestec din părți egale de apă, oțet și miere și veți scăpa de paraziți sau de o enterocolită rebelă.


Așadar, mierea poate fi chiar un fel de panaceu universal. De aceea întotdeauna am în casă cel puțin un borcan de miere de tei, considerată printre cele mai valoroase sortimente, de salcâm, ori polifloră. Zilele acestea am participat prin bunăvoința Brander la campania de testare a mierii Roua Florilor de la Apidava, și am primit alături de borcanul cu miere de tei - foarte consistentă, dulce și parfumată - și catalogul de produse Apidava, din care bineînțeles că nu lipsesc cosmeticele cu lăptișor de matcă și alte produse apicole. Îmi pare rău că nu pot participa la Sărbătoarea Mierii de la Blaj, pe 24 și 25 martie, pentru că precis acolo vor avea expuse la vânzare multe produse apicole autentice, cu reduceri de preț, așa cum se întâmplă la orice târg. Dar nu-i bai. Pot să comand oricând produsele Apidava de pe site.


Foloasele nebanuite ale mierii

Voi ați folosit vreodată mierea sau celelalte produse Apidava? Dacă da, cum vi s-au părut?



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!











luni, 12 martie 2018

Inima orasului, ep. 7-9 turcesti rezumat



Inima orasului, ep. 7-9 turcesti rezumatAli se întâlnește cu Tekin la mormântul mamei sale. Șahin se pierde cu firea când îl vede stând acolo iar Ali este martor la bătaia dintre ei doi, aflând și despre animozitățile dintre ei din trecut. Tekin vrea să-și ia revanșa pentru bătaia primită și trimite niște oameni în vecinătatea casei. Acest fapt îl determina pe Ali să rămână, deși inițial voia să plece din Istanbul. De data asta bătaia e generalizată, vecinii sărind în ajutorul lui Ali și al lui Șahin.

Yigit este strâns cu ușa de mafie pentru că nu a plătit taxa de protecție. Derin vrea să discute față în față cu Ali, dar când ajunge la locul întâlnirii, un mare pericol o așteaptă. Ali vrea s-o salveze pe Derin și în scurt timp amândoi dispar. În acest timp, Tekin devine suspicios cu privire la locul unde se află fata lui și presupune că a fugit cu Ali. Imediat se duce să stea de vorbă cu Sahin. Acum toată lumea îi caută, însă ei se află în pericol.

Ali și Derin scapă de mafie și trebuie să se hotărască ce să facă mai departe: ori Derin îl crede pe Ali și se rupe de taică-său, ori îl pierde pe Ali pentru totdeauna și revine la viața de dinainte. Vești neașteptate vin de la un ring de box de-al lui Sahin. Ali vede asta ca pe o ocazie de câștig financiar ca să-și stingă datoria, însă Sahin nu crede că Ali este pregătit. Ca să-i dovedească că nu are dreptate, Ali face totul pe cont propriu și pune un pariu. Nesrin primește trandafiri de la un admirator secret și se implică în această întâmplare.

Asli dă semne că vrea să se apropie mai mult de Ali, ceea ce o neliniștește pe Derin. Ali este eliminat înaintea meciului decisiv, dar chiar și așa, el este hotărât să intre în ring. Derin se confruntă cu un adevăr pe care nu era pregătită să-l audă și ajunge la meciul care urmează să se țină. Surpriza pe care o generează venirea ei o determină să ia noi hotărâri.

În ciuda faptului că Ali își ascunde rana în fața lui Sahin, câștigă meciul și dreptul de a participa la turneu. Derin, care crede că Ali și Asli sunt împreună, nu-i spune lui Ali că a rămas însărcinată. Tekin, între timp, ajunge să-l cunoască mai bine pe Yigit și este încolțit de acesta. Derin vine să-și ia lucrurile și se ceartă cu Asli. Acum amândouă se rănesc în așa fel încât nu se vor mai împăca niciodată.

Sahin iese la cină cu Nesrin. Seara începe ezitant, dar până la urmă atmosfera dintre ei se mai topește și cei doi reușesc să se apropie. Asli află ceva de la Nesrin care o tulbură. Când Ebru, mama ei, se implică, lucrurile devin și mai complicate. Ali se pregătește pentru primul meci, iar Derin, presată de maică-sa, este pe cale să facă un pas decisiv, pe care ar putea să-l regrete.


Acest rezumat acoperă aproximativ 7 ore de serial fără reclame.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!






a fost: Inima orasului, ep. 4-6 tr rezumat                                     urmează: Inima orasului, ep. 9-11 tr

sursa foto: capturi video de pe youtube

Pentru alte episoade din acest serial
vă rog accesați pagina Rezumate seriale.







duminică, 11 martie 2018

Secretul Medici, de Michael White. Recenzie



Secretul Medici, de Michael White. RecenzieTitlu - Secretul Medici
Titlul original - The Medici Secret (publicată prima oară în 2008)
Autor - Michael White (Australia)
Traducerea - Anca Ilie
Editura - RAO
Colecția -
Preţ - cca 15-20 lei, 320 pagini
Anul apariţiei - 2010
ISBN - 978-606-825-169-1
Comercializată pe Libris

Când un grup de oameni de știință începe să lucreze la Proiectul Medici și studiază rămășițele celebrei familii florentine, se lansează un lanț de intrigi și secrete periculoase. Cu patruzeci de ani în urmă, custodele Capelei Medici a descoperit un obiect ciudat, care părea să conțină un jurnal scris de marele Cosimo de Medici. Acum, când cadavrele familiei Medici sunt supuse controlului științei moderne, un tânăr om de știință care găsește un obiect straniu, așezat în cadavrul lui Cosimo, este ucis cu sânge rece. Jeff Martin, un om de știință englez care trăiește în Veneția, este atras de mister și se străduiește să afle ce a descoperit Cosimo într-o mănăstire macedoneană în 1410 - și de ce cineva este dispus să ucidă pentru ca taina să nu fie dezvăluită.

Secretul Medici, de Michael White. RecenzieSecretul Medici, de Michael White. Recenzie
















Cam asta e povestea, pe scurt. Romanul începe cu descrierea unei inundații care a avut loc la Florența pe 4 noiembrie 1966, inundație în timpul căreia cripta familiei Medici a fost afectată, și, odată cu ea, câteva dintre augustele cadavre ale familiei. Custodele de atunci, Mario Sporani, încearcă să salveze cripta, dar nu reușește să facă față diluviului. Peste 40 de ani, un grup de cercetători vor să afle dacă osemintele aparțin cu adevărat familiei Medici, pentru că cel puțin unul dintre ei are bănuiala că sicriul lui Cosimo conține rămășițele altcuiva. Un grup de agitatori face zilnic manifestație împotriva acestui lucru, considerând că este o ofensă adusă familiei Medici să iei acum rămășițele și să încerci să le supui testelor ADN. Profesorul Carlin Mackenzie găsește o tăbliță ciudată lângă coloana vertebrală a lui Cosimo, și, euforic, începe să o descrie la telefon, lăsând un mesaj vocal nepoatei sale, dar bateria se descarcă și Mackenzie nu-și termină mărturia. Din spate, cineva necunoscut, îl atacă și îl ucide.

Secretul Medici, de Michael White. RecenzieSecretul Medici, de Michael White. Recenzie











A doua zi, ziarele urlă despre moartea tânărului cercetător. După ceea ce s-a întâmplat la Florența, Sporani se duce la Veneția la un englez pasionat de istorie, Jeff Martin, ca să-i predea niște documente găsite de el în timpul inundației din 1966 și ca să-i povestească cele petrecute și anumite lucruri trăite de el și familia lui. Sporani crede că există persoane din umbră foarte interesate ca adevărul să nu iasă la iveală, și îi arată lui Jeff că a fost el însuși amenințat și pus să-i convingă pe cercetătorii de la Proiectul Medici să-și întrerupă munca. La început Jeff nu are prea mare încredere în bătrânul Sporani, considerându-l țicnit. Mai târziu, evenimentele îi vor demonstra lui Jeff că Sporani nu a inventat nimic și se va lăsa antrenat în căutarea adevărului și a secretului Medici.














Firește că n-am să vă răpesc plăcerea de a citi această carte de Michael White și oferită mie de Libris, scrisă într-un ritm alert, cumva asemănătoare cu Codul da Vinci a lui Dan Brown, plină de întorsături de situații și de aventură, de șarade ascunse în note muzicale sau de indicii date de razele soarelui la apus peste anumite lucrări de artă. Lupta dintre cei care vor să afle adevărul și cei care vor să-l lase ascuns este acerbă. Urmăririle și crimele se țin lanț, dar și indiciile care duc la Secretul Medici se înmulțesc. Michael White ne poartă prin trecut și prin prezent, prin Florența, Veneția și Macedonia, ne arată o lume medievală în care familia Medici sponsorizează artiștii Renașterii și în care există legături neștiute între Giordano Bruno, familia Medici și Antonio Vivaldi, chiar dacă n-au fost contemporani unii cu alții.

Secretul Medici, de Michael White. Recenzie

Secretul Medici este un thriller bun, captivant, o carte pe care n-o prea lași din mână până n-o termini. Dacă ați citit-o, vă aștept cu impresii. Dacă nu, credeți că v-ar plăcea s-o citiți?


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!