Fiecare se întreabă deseori cum va arăta atunci când va ajunge bătrân. Imaginea altor oameni aflați la vârsta senectuții cutremură pe marea majoritate a tinerilor și provoacă chiar panică. Bătrânii par plictisiți de viață, ușor înclinați în a repeta la nesfârșit povești de pe vremuri și nu sunt dornici de a se distra sau de a pleca nicăieri.
Poate că asta este o atitudine specifică poporului român, dar dacă se aruncă o privire bătrânilor din vestul Europei, se poate observa că lucrurile stau total diferit. Ajunși la o vârstă onorabilă, aceștia nu se mulțumesc să stea în pat și să spună povești nepoților, ci se aruncă în vâltoarea vieții pornind în aventuri pentru a vedea lumea, mergând la diverse cluburi interesante, făcând sport și participând la concursuri pentru vârsta lor și la activități care îi fac să se simtă bine.
Uite câteva sfaturi pentru o viață frumoasă și distractivă la bătrânețe:
1. Chiar dacă este destul de simplu pentru toată lumea trecută de a doua tinerețe să spună că a ajuns la o vârstă la care trebuie să se odihnească, nu să muncească, specialiștii au demonstrat faptul că munca ține pe om în viață. Deci, o primă sugestie pentru un senior, este să nu se lase mai prejos decât tinerii și să înceapă să lucreze orice îi place: să grădinărească, să picteze, să creeze diverse articole de tâmplărie, să coasă etc.
2. Hobby-urile din tinerețe pot fi readuse în prim plan și pot căpăta contur de această dată. Dacă instrumentele muzicale au reprezentat pasiunea unei persoane, atunci nu ar fi deloc rău să își procure unul. De exemplu, cei interesați pot descoperi pe https://www.soundcreation.ro/pianine-cid536_3112/ pianine și alte instrumente muzicale, în funcție de preferințe. Cei mai mulți însă preferă să cânte și să-și exerseze corzile vocale în sesiuni amuzante de karaoke, o activitate considerată extrem de distractivă de vârstnici.
3. Ajunși în momentul în care nu mai au prieteni mulți și viața cotidiană se repetă obositor, mulți dintre vârstnici se gândesc la faptul că ar putea să înceapă o viață nouă într-un cămin de bătrâni. Ei pot afla mai multe de pe acest site, întrucât există numeroase avantaje. Aici trăiesc persoane de vârste apropiate, în fiecare zi are loc câte o zi de naștere, un eveniment deosebit, petreceri de Crăciun, Revelion, Paște, există mâncare bună, asistență medicală etc.
4. Nimeni când ajunge la bătrânețe nu-și imaginează că poate fi momentul oportun de a începe să facă sport. Doar că mișcarea și sportul înseamnă speranța mai mare de viață și sănătate, iar medicii recomandă următoarele tipuri de exerciții: de rezistență, de forță, de echilibru și de suplețe. Mersul, înotul, joggingul, pedalarea pe bicicletă sunt doar câteva exemple în acest sens.
5. Timpul liber este mai mult decât oricând, așa că ar fi ideal să fie petrecut, în mare parte, cu familia. Vârsta înaintată presupune existența nepoților în viața seniorilor, astfel încât aceștia devin un ajutor de nădejde pentru propriii copii. Sentimentele puternice dintre bunici și nepoți pot fi formate ușor participând periodic la diverse momente frumoase, angajându-se să-i ducă la grădiniță sau la școală, la diverse activități extrașcolare sau luând mesele în familie.
În concluzie, bătrânețea nu este deloc o etapă de sfârșit a vieții, ci poate fi o nouă aventură interesantă, depinde de fiecare în parte.
Sau pot încerca să învețe ceva nou. Poate chiar să urmeze o facultate dacă acesta le era un vis neîmplinit. E fain să vezi bătrânei activi, parcă nici vârsta nu li se prea vede atunci.
RăspundețiȘtergereei... Iasmina, nu stiu daca mai e posibil, odata cu trecerea anilor, mintea nu mai e nici pe sfert la fel de vioaie ca la tinerete. Or fi exceptii, nimic de zis, dar regula e alta :)
Ștergerecam greu sa pastrezi zambetul celor in varsta in conditiile de la noi, sunt atat de marginalizati unii!
RăspundețiȘtergereEste adevarat ca multi pensionari abia isi pot duce zilele, insa am ramas foarte surprinsa, ca de cand calatoresc prin ljume, mereu in grupurile de turisti predomina pensionarii. La inceput am crezut ca era o coincidenta, dar mai apoi m-am obisnuit...
ȘtergereSa cant la pian a fost o dorinta mai veche a mea ce n-am putut-o indeplini. Poate la pensie voi avea timp pentru a-mi desavarsi cultura muzicala.
RăspundețiȘtergereFoarte bune sfaturile tale, acum depinde si de persoana.
RăspundețiȘtergereChiar ma gandeam ziele trecute oare cum voi fi al batranete, oare voi avea acelasi suflet tanar si plin de energie
RăspundețiȘtergereSper sa fiu o persoana la fel de vesela si plina de energie si dupa pensionare!
RăspundețiȘtergereEu abia astet batranetea, sa pot citi mult. Sper sa mai vad. 😂😂😂
RăspundețiȘtergereDe multe ori ma gandeam ca mai bine ar fi ca intai sa primim pensie si abia apoi sa muncim pentru a ne asigura ca avem timp sa ne bucuram de pensie. Mi-as dori sa vad si eu pensionari fericiti si relaxati cum sunt cei de afara. La noi, esti deja daramat cand esti la pensie si nu-ti arde de jucat carti si alte nebunii
RăspundețiȘtergereCred ca fiecare trebuie sa-si traiasca varsta, sa ne raportam fiecare la activitatile pe care le putem face la varsta aceea.La cat de repede trece timpul...ajungem rapid cu totii acolo!
RăspundețiȘtergere