Cândva, demult, jartiera era o piesă de îmbrăcăminte atât pentru femei cât și pentru bărbați și se purta ca o bandă elastică deasupra sau dedesubtul genunchiului, având rolul de a susține șoseta. Prin secolul al XIV-lea jartiera devine o piesă exclusiv feminină purtată cât mai sus pe gambă, iar în secolele următoare capătă caracterul senzual pe care îl știm și astăzi.
Simbolistica jartierei a fost întotdeauna legată de puritatea feminină și în acest sens era o tradiție ca miresele să aibă acest accesoriu pe lângă rochia de mireasă. În Evul Mediu era o tradiție ca mirele să ia jartiera de la piciorul miresei la sfârșitul petrecerii de nuntă, ca simbol al deflorării ce va avea loc.
De aici a rezultat un alt obicei, care în unele țări occidentale s-a păstrat până azi și este un moment intens așteptat de invitații la o nuntă, anume aruncatul jartierei. De unde provine acest obicei? La începuturile Evului Mediu era ceva obișnuit ca rudele și prietenii mirilor să-i însoțească până la camera nupțială unde trebuia să aibă loc prima noapte de dragoste a noilor căsătoriți, așa, cu martori, ca să se asigure că nunta a fost îndeplinită. Mirele avea sarcina de a dezbrăca mireasa și primul lucru pe care-l dădea jos de pe ea era jartiera, pe care după aceea o arunca spre cei de față. Acela care prindea jartiera, se considera că era următorul care avea să se căsătorească în acel an. Astăzi, însă, acest rol l-a preluat buchetul miresei care este aruncat în spate, către grupul domnișoarelor de onoare. De asemenea jartiera unei mirese avea și o simbolistică oarecum magică, pentru că se credea că aduce noroc aceluia care o avea.
Începând cu secolul al XIX-lea, în occident, apare o nouă modă, și anume aceea de a licita jartiera către invitați, iar banii cu care se vinde să le rămână mirilor drept sumă cu care să pornească în viață. Acela care licitează cel mai mult și câștigă jartiera, are dreptul de a o extrage cu dinții de pe gamba miresei.
Jartiera și portjartierul sunt piese de lenjerie intimă fără de care misterul feminin nu poate fi definit. Un portjartier și un ciorap de mătase aduc un plus de feminitate, senzualitate și eleganță oricărei femei. Deși portjartierul și lenjeria intimă sexy - că doar merg mână în mână aceste două piese vestimentare - au putut fi găsite mereu în garderoba doamnelor care-și pun în valoare feminitatea, ele au venit și revenit în modă după un anumit număr de ani.
Însă dumneavoastră, cele care citiți aceste rânduri, știți că senzualitatea oferită de aceste piese din dantelă pline de finețe nu se demodează niciodată, și că jartiera este unul dintre elementele cele mai importante în arta seducției.
multumim mult de poveste!
RăspundețiȘtergereCu drag, Brindusa!
ȘtergereNu stiam atatea despre jartiere.
RăspundețiȘtergereNici eu, pana cand n-am cautat informatii pentru acest articol :)
Ștergere