Daca portughezii ar fi stiut acum 500 de ani ce paradis turistic aveau sa devina insulele nelocuite ale Capului Verde descoperite de ei, n-ar fi renunțat niciodata la acest arhipelag in forma de sageata. Situat la tropice, in Atlantic, la o distanta de 350 de mile marine de coasta Africii de Vest, arhipelagul Capului Verde reprezinta o suita de zece insule vulcanice, care de la inceputul colonizarii lui de catre portughezi a avut norocul sa fie un tinut prosper, pe atunci datorita unor activitati mai putin curate si anume din cauza comertului cu sclavi negri.
In prezent, cei cca cinci sute de mii de locuitori ai insulei sunt considerati mai educati si avand un standard de viata mai mare decat a multor natiuni africane invecinate. Astazi, insulele vechi de vreo doua sute de milioane de ani, reprezinta un loc cautat de turistii care vor sa petreaca o vacanta diferita, fara aglomeratia marilor capitale ale lumii, fara qvasi-permanenta lipsa de timp in vizitarea unui obiectiv la care ai sta o zi sa-l descoperi. In insulele Capului Verde vin cei care experimenteaza altceva decat caile batatorite ale lumii, cei care sunt dornici de drumetii pe pantele unor munti care-ti taie rasuflarea prin peisajul lor selenar, dar vin la resedinta de vacanta si cei bogati, ale caror iahturi turistii le admira in golfuletele mai retrase.
Cea mai vizitata insula a arhipelagului este Santo Antao, cu un peisaj spectaculos plin de canioane, rupturi de panta, chei si vai abrupte. Insula este surprinzatoare - la inceput, dupa ce te dai jos din ferry-boat, apare la fel ca si celelalte, cu nisip si praf, dar imediat te trezesti in fata unor pante abrupte si a unui drum care duce pe marginea conului vulcanului insulei. Poti sa faci scuba diving, sau drumetie sau alpinism in Ponto del Sol, orasul cel mai dezvoltat al insulei. Cazarea si masa sunt rezonabile, exista locuri pentru toate bugetele si buzunarele.
Daca vrei un alt tip de piesaj, mergi cu ferry-boat-ul pana la insula Boa Vista, care pare o bucatica rupta din Sahara si aruncata in mijlocul Atlanticului, cu dunele sale, cu intinderile de nisip valurit si cu oazele sale rarefiate. Intre cele 10 insula Brava se distinge printr-un aer foarte personal: totul pe insula pare sa fi incremenit, ca intr-o bucla temporala, in secolul al XIX-lea, iar viata pare ca se scurge acolo linistit, ca dupa standardele altor vremuri.
Asa ca daca esti satul deja de vacantele clasice si simti nevoia unui concediu diferit, a unui experiment turistic inedit, daca esti amator de sporturi extreme, nu vad de ce n-ai alege, turistule hoinar prin pulberea de stele, o insula din arhipelagul Capului Verde - un loc exotic, altfel decat ceea ce ai mai vazut prin calatoriile tale, un sirag de insule iesind din apele oceanului gata sa-ti ofere privirilor tale lacome tot ceea ce au adunat ele mai de pret in ultima suta de milioane de ani.
surse fotgrafice: wikipedia.com si labalaguere.com
cat mi-as dori sa evadez si eu macar pentru o vreme!
RăspundețiȘtergere