duminică, 1 septembrie 2013

Pompele submersibile si sucul baut la pai



Când bei suc cu paiul ai senzația că tu aspiri lichidul către tine dar, în realitate, doar scoți aerul din interiorul paiului, astfel încât sucul din pahar umple paiul ca să echilibreze diferența de presiune apărută în lichid. Dar ce se întâmplă dacă paiul e lung? Foarte, foarte lung? Atunci aerul pe care trebuie să-l disloci e în cantitate mai mare, și în consecință efortul tău va fi pe măsură. Ba chiar, la un moment dat, presupunând că paiul este extra-lung, să zicem de vreo zece-doisprezece metri, s-ar putea să nu reușești singur să bei sucul ci vei avea nevoie de ajutorul unei pompe submersibile 1, pe care să o instalezi la fundul paharului, astfel va crește presiunea lichidului la peste o atmosferă și îl va propulsa în sus, către gura ta.

În termeni uzuali, acesta e principiul de funcționare al unei pompe submersibile, care poate ridica presiunea unui lichid, de obicei a apei, cu mult peste o atmosferă împingându-o astfel către suprafață, în ciuda înălțimii pe care o are de parcurs. O pompă submersibilă se poate amplasa într-un lichid sau fluid, de aici îi vine și denumirea. Motorul este închis ermetic în corpul pompei, care poate fi din inox sau din plastic, ceea ce îi asigură funcționarea chiar și atunci când ea este complet submersă.

Pompa submersibilă face ca apa din stratul acvifer în care este amplasată – într-o fântână, de exemplu - să fie împinsă la suprafață, iar cu ajutorul unui furtun, ori a unor țevi și aspersoare, va fi asigurată irigarea terenului cultivat din vecinătate.

Dar forța unei pompe submersibile nu se folosește doar pentru irigații, ci în funcție de tipul și caracteristicile ei, poate scoate apa dintr-un subsol inundat sau poate scoate petrol dintr-o pungă de țiței aflat într-un zăcământ de uscat sau de platformă marină.

Așadar sunt diferite tipuri de pompe submersibile și când alegi una trebuie să știi ce putere are, să cunoști distanța de la locul unde o amplasezi până la cel mai îndepărtat colț în care ai nevoie de apa pe care ți-o furnizează, să știi adâncimea fântânii în care o amplasezi, debitul apei și în cât timp apa este aspirată (e nevoie de acest amănunt pentru că va trebui să oprești imediat pompa când nu mai este apă deasupra ei). E bine de aflat perioada de funcționare a pompei, perioada ei de garanție și materialul din care este făcută. Un material anti-coroziv este ideal, dar oricare ar fi acesta, majoritatea pompelor sunt făcute să reziste ani de zile în mediu lichid. Iar la urmă e bine să știi și producătorul, și să cumperi pompa de la cei în care ai cea mai mare încredere, pentru că dacă e nevoie de reparații, te poate costa destul de mult.

Acum poate vă întrebați ce-mi veni cu pompele submersibile? Păi să vă spun. Cu un an și ceva în urmă, mai mult împinsă de la spate de Doru, am obținut în instanță partea mea, a maică-mii, de fapt, dintr-un teren extravilan în indiviziune pe atunci, moștenit de la bunici. Nu e cine știe ce suprafață, dar se poate cultiva câte ceva acolo, măcar legume și zarzavaturi, dacă sfeclă de zahăr – adică ceea ce a fost cultivat cu mulți ani înainte, nu cred că ne putem permite. Că eu visez și la o seră de cactuși și plante suculente, asta e o altă poveste. Problema acolo era asigurarea apei pentru irigații, bucata mea de teren fiind înconjurată de alte parcele, fără să fie aproape de o sursă de apă curgătoare, iar pentru asta, spunea Doru, aveam nevoie de o pompă submersibilă.

Nu știam ce-i aceea o pompă submersibilă, deh! :) ca tot omul crescut la oraș; așa că am întrebat, am cules informații și apoi am putut cumpăra una, fiind cât de cât avizată. Iar acum ceea ce am aflat despre ele, am împărtășit și cu voi.


Articol scris pentru site-ul pompe-submersibile.com.ro într-o campanie Blog Money.






7 comentarii:

  1. Saru'mana,tanti Oana!(va rog sa ma scuzati daca sunteti de parere ca v-am imbatranit brusc :-?).In sfarsit am revenit,eram cam ocupata cu cititul cartilor Twilight zilele astea :D.In fine,ce mai faceti,ca n-am mai tinut legatura?Eu abia astept sa inceapa Suly Spaima,ca atunci postati si dvs.rezumate w-).Perspectiva inceperii unui nou an scolar nu ma incanta,ca parca si vad urmatoarele noua luni numai scoala,teste,teze;acum ca intru intr-a VII-a o sa fac si chimie h-(.Sper sa ma descurc :-SS.Cand intreb alti copii daca asteapa scoala,ei spun ca abia asteapta,ca s-au plictisit,iar eu fac asa o fatza :-O si ma intreb :-? ce s-a intamplat cu generatiile actuale de nu mai vor vacanta =)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) nu ma supar, Daria, cum o sa ma supar?! :D Dar te rog mult sa-mi spui Oana, pur si simplu. Suntem pe internet, ce nevoie ai de "tanti" ? Eu sunt bine, am inceput serviciul :(( Rezumate la Suleyman o sa mai postez ceva mai incolo, deja am vreo 6 in avans, deci stau bine y-)

      Eiii, lasa si tu acuma stresul tezelor, mai e mult pana acolo :) Chimia e frumoasa daca e sustinuta de experimente, ca altfel intelegi si prinzi drag de ea cand vezi cum se combina alea-alea pe acolo, cum fac fum sau precipita....

      Ai dreptate, nu ma bucuram niciodata prea tare ca incepea din nou scoala cu trezitul de dimineata si temele pana tarziu in noapte (asa era modelul pe vremea aceea). Acum le e dor unii de altii, mai stii?

      Succes, bafta si noroc chior in noul an scolar, Daria! :X

      Ștergere
  2. Tu vorbesti serios? 120 de metri? :)))

    (alt) Doru

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici nu stiam cum se numesc aceste dispozitive de scos apa. Am aflat ceva nou!

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Daniela! Nici eu nu stiam ce-i cu ele inainte sa ma confrunt cu nevoia de a le folosi :)

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.