duminică, 15 septembrie 2013

Neticheta - codul bunelor maniere pe internet

Așa cum în viața reală avem nevoie de un set de reguli de conviețuire și de comunicare, un cod care ne transmite tuturor celor care facem parte dintr-un spațiu geografic dat o anume semnificație, un mesaj precis și neinterpretabil despre interlocutor, așa și în lumea virtuală există niște reguli de respectat. Însă la fel că în realitate, unii respectă mai mult aceste coduri, alții mai puțin.

Termenul vine din combinarea cuvintelor internet și etichetă. Neticheta are multe reguli referitoare la mesajele prin email, la social media, la blogosferă, la relațiile de business care necesită comunicare online, la messenger sau chat.

Mă voi referi în continuare la acele reguli de care m-am lovit mai des, pe care le-am folosit mai des, pe care le-am găsit și la alți bloggeri listate în postările lor.

1. Când folosești text sau poze de pe un alt site trebuie să faci două lucruri: a) să ceri permisiunea și b) să pui link către site-ul respectiv. Pe la noi nu se prea obișnuiește să ceri voie să iei text sau poze, dar măcar drept mulțumire, postează și un link către sursa de la care ai copiat conținut. Mai ales dacă preiei conținut cu drepturi de autor, și în special dacă acesta este pe un site străin. Consecințele pot fi chiar foarte neplăcute, pentru că dacă la noi nu se obișnuiește să dai în judecată pe cineva pentru asta (dar sunt și excepții!), în alte țări, vorba unei prietene, te dă în judecată și pentru că n-ai pus destulă sare în piure la restaurant.

Nu te gândi că nu știe și nu va afla cine ești. Internetul știe despre tine mult mai multe decât crezi! Cu atât mai mult cu cât tot ceea ce scrii rămâne undeva pe servere timp de mai mulți ani, chiar dacă tu ștergi ulterior ce ai scris.

2. Dacă ești blogger și accepți comentarii, este de bun simț să comentezi și tu la rândul tău pe blogurile comentatorilor tăi. Bunele maniere te îndeamnă să răspunzi la toate comentariile de pe blogul tău. Deși, văd că pe la noi, celebritățile nu catadicsesc să răspundă nici pe propriul blog, darămite pe al altora!

3. Nu lăsa mesaje scrise cu litere mari, cu majuscule, adică. Pe internet, acest lucru se consideră o gravă impolitețe; semnifică faptul că țipi la interlocutorul tău.

4. Răspunde unui mesaj email în aceeași zi, dacă este posibil, sau măcar a doua zi.

5. Nu lăsa în comentariile tale linkuri către site-ul tău. Acest lucru este spam și unele platforme de blogging, precum blogger, nici nu-ți vor publica mesajul dacă faci acest lucru frecvent. Din aceeași categorie, nu comenta folosind limbaj licențios (înjurături, de exemplu). Blogul cuiva este ca și casa lui, nu se face să te porți urât doar pentru că nu ești de acord cu părerea expusă. E o modalitate imatură de exprimare, pe lângă faptul că acele cuvinte te reprezintă și te descriu pe tine, ca și comentator, în primul rând.

6. Nu folosi linkul direct al unei imagini de pe alt site pe blogul tău. Adică nu folosi hotlink-uri. Vei suprasolicita resursele de trafic ale site-ului respectiv. Pe lângă asta, te vei trezi după o vreme - câteva luni, un an - că pe blogul tău în loc de poza respectivă apare un triunghi gri și un semn de exclamare, pe care dacă treci mouse-ul apare cuvântul hotlink scris cu roșu. Am pățit, de aia știu. :)

Dacă într-adevăr ai nevoie de acea imagine, descarc-o pe calculatorul tău și apoi dă link către sursa de proveniență. Pentru că dacă nu dai link, tot te trezești cu ceea ce am zis mai sus, sau chiar cu un mesaj de la proprietarul site-ului de unde ai luat poza care, în cazul cel mai fericit îți va spune să pui link-ul sursă. Sau ... va face plângere la Google, la DMCA la Wordpress sau Blogger privind dreptul lui de autor și în funcție de gravitatea cazului, se merge de la un simplu avertisment Google până la a ajunge chiar în instanță, plătind bani buni drept despăgubire, doar pentru un simplu link pe care nu l-ai pus la timp. Merită? Eu zic că nu, și dacă crezi că a avea multe linkuri externe pe blog nu este bine din punct de vedere SEO, ți-aș sugera să cauți site-uri gen wikimedia.com, care oferă fotografii gratis, din domeniul public, cum se spune.

Ceea ce am scris mai sus este valabil și pentru preluarea copy/paste de articole fără specificarea sursei.
Totuși, ca regulă nescrisă, un 10% text și/sau poze preluate dintr-un site se acceptă (cu link către articolul sursă!) fără probleme din partea autorilor. Adică un paragraf de 5-6 rânduri și o poză, e ok.

7. Nu scrie mesaje sau articole prea lungi la tine pe blog. Nu le va mai citi nimeni.

Așa că, mă voi opri și eu aici, pentru astăzi.

Duminică frumoasă tuturor, 
și un an școlar cu spor celor studioși 
care-mi calcă "pragul casei"!


Sursă foto: www.mercador.ro 





5 comentarii:

  1. Sarut-mana,doamna Oana!Vroiam sa va intreb,stiti cumva un verb la infinitiv in engleza care se termina in litera "s"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kiss (a săruta), miss (a-ți fi dor), pass = a trece, overpass = a trece peste o intâmplare nefericită, a depăși o situație, bless = a binecuvânta, depress = a scădea (nivelul unui lac, de exemplu), dismiss = a termina o activitate militară, etc.

      Ștergere
    2. Pai caut cu un singur s,nu cu doi.

      Ștergere
    3. Mie nu-mi vine in minte nici unul doar in s, ci cu vocala e dupa s. Poti sa iei un dictionar sau o lista de verbe (desi nu cred ca exista asa ceva) si sa parcurgi rapid literele terminale ale cuvintelor cautand sa vezi care este verb. Dar iti ia timp destul de mult. Da' de ce intrebi?

      Ștergere
  2. La ora dengleza,nici doamnei nu i-a venit in minte unul.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.