Marele Vizir Ibrahim Pașa îl prezintă sultanului Ahmet pe Kasîm, un tânăr aparținând organizației secrete condusă de el însuși, pentru a face jurământul suprem în fața sultanului. Kasîm jură credință, dar imediat după aceea, aflându-se singur, scoate de la piept un porumbel alb și-i dă drumul, ca și cum și-ar fi eliberat sufletul, stricând jurământul făcut și promițând răzbunare.
episodul următor: Conspiratia Iataganelor, ep. 2
În amintire, se vede pe când era adolescent, împreună cu sora lui mai mică și tatăl lui în ziua în care acesta a fost decapitat de ieniceri, din ordinul sultanului, pentru că ar fi furat aur. După ce au rămas orfani, sora lui, Canseza, a fost crescută la curtea șahului Iranului. Acum, când a venit vremea răzbunării, cei doi frați se aliază cu șahul împotriva sultanului otoman.
Canseza vine la Istanbul cu fiul șahului, un copil despre care nimeni nu trebuie să afle cine este. În drum spre Istanbul sunt atacați de niște hoți și un bărbat apărut din senin (Murat) îi salvează. Canseza trage la un han, lasă copilul în cameră și pleacă să-l întâlnească pe fratele ei.
În tot acest timp Kasîm deja plătise un oarecare să-l omoare pe șeic. Întâmplarea face că atunci când acesta este înjunghiat, soția însărcinată a lui Murat vede totul și aude când criminalul îi spune șeicului că-i transmite salutări de la Șarpele Roșu. După ce criminalul fuge, ea se apropie de șeic iar acesta îi dă un bilet cifrat spunându-i să-l ducă tatălui ei, apoi îi mai spune să nu creadă în Șarpele roșu, dar dacă îi va găsi capul, lucrurile vor urma. După care își dă sufletul. Cei care anchetează crima o roagă pe soția lui Murat să le stea la dispoziție pentru a recunoaște criminalul.
Când ajunge acasă, Murat o ia la întrebări pe soția lui, care este imediat chemată să recunoască un bărbat prins pe stradă. Acesta nu este criminalul, însă anchetatorul vine împreună cu Kasîm care astfel o vede pe martoră și-și pune în gând s-o elimine. Cel închis pe nedrept este eliberat și după ce iese din carceră, se întâlnește cu Casenza, pe care o place de la prima vedere, și căreia i se prezintă drept Fakiri Patrona.
Murat, care fusese căpitan și membru al organizației secrete a Marelui Vizir, presimte că se vor întâmpla lucruri și încearcă să-și pregătească armele dar soția lui nu-i dă voie. Apoi apare la ușă socrul său și cei doi soți îi înmânează bilețelul cifrat lui Salih Baba, spunându-i și despre acele ultime cuvinte referitoare la Șarpele Roșu. După aceea, el dă mai departe biletul Marelui Vizir. Ulterior se dovedește că acele cuvinte semnificau că va fi revoltă în oraș.
Fiul șahului Persiei, văzându-se singur, pleacă din cameră și se îndepărtează de han speriindu-se de un om sărac care îi cere niște apă. Când Canseza ajunge înapoi, îl ia la rost pe hangiu, și apoi pornește în căutarea lui. Dar copilul se alătură unor băieți de vârsta lui și încearcă să ajungă înapoi.
Primul episod se termină când Murat și soția lui aud niște zgomote ciudate afară, înainte să se culce, iar Murat iese să vadă ce se întâmplă. Criminalul plătit de Kasîm tocmai venise cu hangherul în mână s-o omoare pe unica martoră a crimei împotriva șeicului.
Pentru alte episoade din serialul Conspirația iataganelor, accesați pagina Stele tv.
sursa foto: capturi video de pe youtube și de pe national TV online
Uuuu...interesting.Imi place.Poate o sa am si eu timp sa ma uit,dar inceptul de scoala se soldeaza cu doujceva de exercitii ca tema pt. ziua urmatoare.Aoleu!Sper sa termin temele repede si sa nu ma mai lungesc...:(
RăspundețiȘtergereDooj' de exercitii ca tema pe a doua zi?!?! Pfoaileu, Daria, eu zic sa faci cat poti. La un singur obiect asa de mult? Si cand te gandesti ca in alte tari cam totul se face la clasa, nu acasa :(((( Uite de aia nu prea dau eu teme. Dau, dar nu chiar mereu-mereu, si niciodata mult.
ȘtergereAsa cum un adult lucreaza 8 ore la serviciu si dup-aia, pa! merge acasa si se relaxeaza (sau face de mancare, ma rog.. ;) ) nici elevii nu ar trebui sa petreaca mai mult de 2 maxim 3 ore in plus acasa cu temele si invatatul pe a doua zi. Ideal ar fi sa nu petreaca deloc, dar scoala e in asa fel gandita ca asta nu se poate.