Terapia a fost pusa la punct la sfarsitul lui 1980 si a fost folosita pentru reducerea sindromului de stress post traumatic, pentru reducerea durerilor cronice si pentru tratarea fobiilor.
Datorita unor procese neurologice care sunt declansate si care se pare ca stimuleaza creierul determinandu-l sa «metabolizeze» sau sa «digere» anumite reziduuri disfunctionale din trecutul sau.
Ca urmare, amintirile traumatizante isi pierd incarcatura afectiva negativa care pune capat suferintei si actiunilor nefaste: crize de panica, frica necontrolata, compensatii de tot felul.
Ulterior EMDR a fost extinsa pentru alte probleme de ordin psihic ca fobiile si depresia, care isi au originea de multe ori in experiente dificile traite in copilarie.
"Ea da rezultate foarte bune cu pacienti care sufera de traumatisme precise, mai bine decat in cazul unor traumatisme difuze, de ex: frica de serpi care are un punct de plecare necunoscut, pentru ca a fost indusa de parinti", afirma Dr. David Servan-Schreiber.
Tehnica este in aparenta simpla.Terapia este scurta si urmeaza o procedura riguroasa, terminandu-se in cateva sedinte, cel mult 4-5 in cazul traumatismelor foarte foarte grave si numai 2-3 in cazul celor legate de stress.
Persoana trebuie sa "plonjeze" intens in emotiile care o streseaza, terapeutul intrerupe periodic experienta printr-un stimul senzorial, deplasand foarte repede un deget sau o bagheta in fata persoanei respective.
Acesta trebuie sa urmeze msicarea cu ochii, capul ramanad in pozitie fixa. Miscarea ritmica a ochilor este echivalenta cu miscarea ochilor din timpul viselor. Aceasta stimulare se rasfrange intr-o maniera foarte complexa asupra creierului, mai precis in partea cea mai "veche" a evolutiei umane, in creierul limbic sau creierul emotional. Cu acest procedeu simplu, imaginile, perceptiile si amintirile, cu toata gama de efecte marunte care le insotesc si care afecteaza negativ creierul emotional, sunt "recodate" si isi pierd din intensitate, sunt trimise intr-un trecut foarte indepartat, apoi ele sunt inlocuite de elemente pozitive. Procedeul este natural si spontan, fara sa fie acompaniat de traumatime sau alte sechele.
Nu intru in amanunte de complexitate ale mecanismului EMDR.
Nu intru in amanunte de complexitate ale mecanismului EMDR.
Trebuie ca in momentul terapiei persoana sa se "incarce" cu sentimente pozitive, sa stie ce isi doreste si vrea sa modifice in comportamentul sau. Originaliatea consta intr-o asociere eficace a modului de raspuns la stimuli si senzatii centrate pe gandire si comportament. Una dintre beneficiile metodei este posibiliatea de auto vindecare a psihicului.
EMDR nu are multi adepti in cadrul comunitatii medicale. Terapia este promovata de putini profesionisti, ceilalti o condamna considerand-o ca o metoda care poate seduce populatia care doreste solutii rapide. Cu toate acestea, metoda confirma eficacitatea tratamentului.
In contextul nostru EMDR vizeaza inducerea de sentimente pozitive, constientizarea si modificarea obiceiurilor comportamentale si obtinerea unui proces de schimbare a modelului comportamental legat de modul de a manca. Anxietarea, starile depresive pot fi reduse si pot disparea in cele mai multe cazuri. EDMR este o metoda controversata, desi inlocuieste cu succes antidepresivele si alte metode utilizate in terapia clasica.
In practica inca nu exista specialisti care sa se ocupe exculsiv de EMDR care sa fi primit o formatie adecvata.
Inca o data metoda este simpla si fara terapeut decurge astfel :
Instalat cofortabil, cu o muzica adecvata sau fara, persoana isi reprezinta evenimentele care stau la originea problemei ramanand concentrat tot timpul. Reprezentarea problemei sale poate fi vizuala, emotionala, cognitiva sau fizica. Se evalueaza gradul de inconfort produs de starea in cauza si starea de bine, fericire, confort indusa de schimbarea dorita. Capul ramane nemiscat insa in timpul acesta globii oculari se vor deplasa stanga-dreapta urmand o traiectorie fixata de la inceput (care suplineste bagheta sau degetul terapeutului). De ex: priviti alternativ doua tabouri de pe un perete aflate la 3-4 m distanta sau unghiurile formate de doi pereti ai camerei. Miscarea trebuie sa fie suficient de ampla si rapida. Timpul afectat este de 2-3 min si repetat inca de 2-3 ori in urmatoarele zile sau saptamani dupa caz. Rezultatele sunt spectaculoase.
Articol trimis pe email de Yashco Vardan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.