marți, 25 mai 2010
luni, 24 mai 2010
La pas prin Budapesta
Asadar, vineri dupa amiaza am plecat. Imi luasem aproape exclusiv haine mai groase, pentru ca pe net am gasit informatii despre ploi, tunete si fulgere care ar fi trebuit sa dureze in toate cele 3 zile ale periplului nostru. Deja ma gandeam ca va fi urat, cu ploaie si nori si oarece frig. Dincolo de Carpati insa ploaia a devenit sporadica, iar dincolo de granita deja era inexistenta.
Budapesta ne-a primit cu mult soare, cu o vreme superba de vara, cu o Dunare cam umflata si noroioasa, e drept, dar vremea a fost exact invers decat scria pe internet. Lasasem ochelarii de soare acasa, si aveam doar umbrela. Tipic pentru ca vremea sa fie exact pe dos, in cazul meu: in 90% din cazurile cand am la mine umbrela, e soare, iar daca am ochelarii de soare, ploua. Ca ne-am bronzat cu totii, si ne ustura pielea acum, pe gat, pe maini sau pe faţă, este inutil de mentionat si de la sine inteles ca asa s-a petrecut :)
De dimineata, dupa o noapte de mers cu autocarul, ne-am imbarcat pe un mic vaporas si am facut o croaziera pe Dunare, cu un scurt popas pe insula Margareta, pentru o masa frugala, de tip fast food, ca nu prea era altceva la indemana.
Eram insa foarte obositi cu totii, si pe la ora 2 am mers la cazare, la Hotelul Ventura, un hotel foarte frumos si curat. Am facut un dus, m-am spalat pe cap si am apucat sa stau intinsa in pat cam 10 minute. Roxana, una dintre organizatoare, a batut la usa, ne-a spus sa ne imbracam ca mergem. Zis si facut. Am mers cu tramvaiul in centru si am urcat la Bastionul Pescarilor si la catedrala Sf. Stefan. Acolo sus am observat ca erau niste nori negri deasupra orasului si intr-adevar, o ploaie cu tunete si cu fulgere ne-a facut sa stam pe sub boltile bastionului, alaturi de alti turisti straini, pana a trecut vijelia.
Intre timp am vizitat standul de suveniruri de sub bolti ale unei romance din Transilvania, careia i-am facut o buna vanzare de tablouri in acuarela, vederi, magneti, paharele pictate si alte maruntisuri pe care toti turistii le inghesuie prin bagaje sa le duca celor dragi.
Apoi am mers intr-un restaurant cochet unde am cam luat ţeapă. Ei nu erau pregatiti pentru un grup de aproape 40 de oameni, dar in loc sa ne spuna acest lucru, au luat comanda - acelasi fel principal la toata lumea - dupa cum au spus ca pot onora, si dupa vreo ora si ceva de asteptare au venit doar cateva portii conform comenzii, restul fiind asezonate cu salata necomandata, orez in loc de cartofi si carne de porc in loc de pasare, dupa cum au spus ca ne pot da. Am mancat, de bun a fost bun, dar in urma unui schimb acid de replici dintre mine si chelnerul care stia engleza (nemultumiti de ceea ce am primit am fost cam toti) ni s-a umflat foarte mult nota de plata, ca sa fie nemultumirea generala de-a binelea. Fireste ca am platit totul fara prea multe comentarii - dar nici lor bine nu le-a picat ceea ce le-am spus, ca toti stiam engleza, cat sa ne descurcam. Nu i-am jignit, departe de noi acest lucru, ci le-am spus ca nu a fost corect sa ne spuna una si sa ne aduca altceva.
In poza, acel restaurant in care nu as vrea sa mai calc vreodata, pentru ca am fost inselati deoarece eram romani (ne-au intrebat ce suntem, am raspuns, ulterior sa ne dam seama ca ei cam intelegeau ce vorbeam si stiau 2-3 cuvinte romaneste). In rest am fost foarte bine primiti si nu avem nici un motiv sa ne plangem, dimpotriva.
In poza, acel restaurant in care nu as vrea sa mai calc vreodata, pentru ca am fost inselati deoarece eram romani (ne-au intrebat ce suntem, am raspuns, ulterior sa ne dam seama ca ei cam intelegeau ce vorbeam si stiau 2-3 cuvinte romaneste). In rest am fost foarte bine primiti si nu avem nici un motiv sa ne plangem, dimpotriva.
Apoi am urcat la Palatul Regal, obiectivul din excursie care mie mi-a placut cel mai mult.
Dupa aceea, o parte am revenit la hotel, foarte obositi, cativa au mai hoinarit prin Budapesta, dar pana la urma am dormit neintorsi pana dimineata.
A doua zi, am vizitat Pesta, cu Parlamentul, Monumentul Mileniului, Citadela si bunkerul folosit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, am mai cumparat niste suveniruri - din nou am gasit un roman facand comert printre zecile de tarabe cu tot felul de maruntisuri, si am plecat, dupa amiaza, catre casa, obositi. Ne astepta inca o noapte "dormita" in autocar, dar eram cu sufletul bogat si plin de amintirile unei excursii foarte, foarte reusite.
luni, 17 mai 2010
Metoda EMDR
Terapia a fost pusa la punct la sfarsitul lui 1980 si a fost folosita pentru reducerea sindromului de stress post traumatic, pentru reducerea durerilor cronice si pentru tratarea fobiilor.
Datorita unor procese neurologice care sunt declansate si care se pare ca stimuleaza creierul determinandu-l sa «metabolizeze» sau sa «digere» anumite reziduuri disfunctionale din trecutul sau.
Ca urmare, amintirile traumatizante isi pierd incarcatura afectiva negativa care pune capat suferintei si actiunilor nefaste: crize de panica, frica necontrolata, compensatii de tot felul.
Ulterior EMDR a fost extinsa pentru alte probleme de ordin psihic ca fobiile si depresia, care isi au originea de multe ori in experiente dificile traite in copilarie.
"Ea da rezultate foarte bune cu pacienti care sufera de traumatisme precise, mai bine decat in cazul unor traumatisme difuze, de ex: frica de serpi care are un punct de plecare necunoscut, pentru ca a fost indusa de parinti", afirma Dr. David Servan-Schreiber.
Tehnica este in aparenta simpla.Terapia este scurta si urmeaza o procedura riguroasa, terminandu-se in cateva sedinte, cel mult 4-5 in cazul traumatismelor foarte foarte grave si numai 2-3 in cazul celor legate de stress.
Persoana trebuie sa "plonjeze" intens in emotiile care o streseaza, terapeutul intrerupe periodic experienta printr-un stimul senzorial, deplasand foarte repede un deget sau o bagheta in fata persoanei respective.
Acesta trebuie sa urmeze msicarea cu ochii, capul ramanad in pozitie fixa. Miscarea ritmica a ochilor este echivalenta cu miscarea ochilor din timpul viselor. Aceasta stimulare se rasfrange intr-o maniera foarte complexa asupra creierului, mai precis in partea cea mai "veche" a evolutiei umane, in creierul limbic sau creierul emotional. Cu acest procedeu simplu, imaginile, perceptiile si amintirile, cu toata gama de efecte marunte care le insotesc si care afecteaza negativ creierul emotional, sunt "recodate" si isi pierd din intensitate, sunt trimise intr-un trecut foarte indepartat, apoi ele sunt inlocuite de elemente pozitive. Procedeul este natural si spontan, fara sa fie acompaniat de traumatime sau alte sechele.
Nu intru in amanunte de complexitate ale mecanismului EMDR.
Nu intru in amanunte de complexitate ale mecanismului EMDR.
Trebuie ca in momentul terapiei persoana sa se "incarce" cu sentimente pozitive, sa stie ce isi doreste si vrea sa modifice in comportamentul sau. Originaliatea consta intr-o asociere eficace a modului de raspuns la stimuli si senzatii centrate pe gandire si comportament. Una dintre beneficiile metodei este posibiliatea de auto vindecare a psihicului.
EMDR nu are multi adepti in cadrul comunitatii medicale. Terapia este promovata de putini profesionisti, ceilalti o condamna considerand-o ca o metoda care poate seduce populatia care doreste solutii rapide. Cu toate acestea, metoda confirma eficacitatea tratamentului.
In contextul nostru EMDR vizeaza inducerea de sentimente pozitive, constientizarea si modificarea obiceiurilor comportamentale si obtinerea unui proces de schimbare a modelului comportamental legat de modul de a manca. Anxietarea, starile depresive pot fi reduse si pot disparea in cele mai multe cazuri. EDMR este o metoda controversata, desi inlocuieste cu succes antidepresivele si alte metode utilizate in terapia clasica.
In practica inca nu exista specialisti care sa se ocupe exculsiv de EMDR care sa fi primit o formatie adecvata.
Inca o data metoda este simpla si fara terapeut decurge astfel :
Instalat cofortabil, cu o muzica adecvata sau fara, persoana isi reprezinta evenimentele care stau la originea problemei ramanand concentrat tot timpul. Reprezentarea problemei sale poate fi vizuala, emotionala, cognitiva sau fizica. Se evalueaza gradul de inconfort produs de starea in cauza si starea de bine, fericire, confort indusa de schimbarea dorita. Capul ramane nemiscat insa in timpul acesta globii oculari se vor deplasa stanga-dreapta urmand o traiectorie fixata de la inceput (care suplineste bagheta sau degetul terapeutului). De ex: priviti alternativ doua tabouri de pe un perete aflate la 3-4 m distanta sau unghiurile formate de doi pereti ai camerei. Miscarea trebuie sa fie suficient de ampla si rapida. Timpul afectat este de 2-3 min si repetat inca de 2-3 ori in urmatoarele zile sau saptamani dupa caz. Rezultatele sunt spectaculoase.
Articol trimis pe email de Yashco Vardan.
Labels:
ananda kali,
edmr,
guest post,
metoda
joi, 13 mai 2010
luni, 3 mai 2010
Extraterestrii exista
Azi dimineata am citit stirea de la Antena 3, despre Giovanna, o femeie din Italia, care a avortat un fat extraterestru.
Acest articol (http://www.antena3.ro/stiri/bizar/contact-cu-extraterestrii-o-italianca-sustine-ca-a-ramas-insarcinata-cu-o-creatura-de-pe-alta-planeta_97813.html)
are si un film, titrat in engleza. Accesati linkul si apoi derulati putin pagina, pana la filmuletul cu pricina. Eu nu-l gasesc socant, ci doar extraordinar - mereu am zis despre mine ca sunt o extraterestra :) insa acum, chiar poate fi adevarat ca se va naste o noua rasa hibrid pe Pământ.
Acest articol (http://www.antena3.ro/stiri/bizar/contact-cu-extraterestrii-o-italianca-sustine-ca-a-ramas-insarcinata-cu-o-creatura-de-pe-alta-planeta_97813.html)
are si un film, titrat in engleza. Accesati linkul si apoi derulati putin pagina, pana la filmuletul cu pricina. Eu nu-l gasesc socant, ci doar extraordinar - mereu am zis despre mine ca sunt o extraterestra :) insa acum, chiar poate fi adevarat ca se va naste o noua rasa hibrid pe Pământ.
Uneori ma gandesc cine o fi fost cu adevarat Iisus, nascut din Maria care a acceptat sa primeasca copil in ea (de unde, oare ?!) si a cui lume a salvat-o El? Si cine era Noe, copilul alb printre fratii lui de alta specie (rasfoiti Biblia :) ) si cine om fi noi, urmasii lui Noe... despre cine vorbeste Geneza cand se refera la fiii cerului care au intrat la fiicele oamenilor si au avut copii cu ele? :) just think about it
duminică, 2 mai 2010
De 1 Mai
Intr-o ambianta placuta, un decor pastoral, o liniste care energizeaza si la aer curat mi-am petrecut acest weekend in jud. Neamt, la Pipirig.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)